latinica  ћирилица
26/06/2024 |  16:49 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Којић: Амерички интереси су на штету српског народа

Амбасада САД потврђује оно што упорно говоре из Републике Српске, а то је да су амерички интереси када је ријеч о БиХ првенствено на штету српског народа, Републике Српске, и онога што јесте дејтонска БиХ, изјавио је данас посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Они у том свом саопштењу говоре да су заштитници Дејтонског мировног споразума и да ће бити санкционисани сви који га крше, па и компаније. То није санкционисање кршилаца Дејтонског споразума, већ кажњавање економске стабилности Републике Српске с циљем њеног уништења. И то је јасно и недвосмислено видљиво управо кроз ово њихово саопштење, које су покушали да дипломатски не увију - сматра Којић.

Он је нагласио да Република Српска у оквиру дејтонске БиХ има потпуни суверенитет загарантован у оквиру законодавне, извршне и судске власти, као и загарантован систем економског пословања правних и привредних субјеката.

- Они покушавају да то сруше, али одговор из Републике Српске увијек је институционални. Оно што је постало условно речено застрашујуће јесте да Амбасада САД и амерички амбасадор у БиХ /Мајкл Марфи/ сада недвосмислено своје интересе пропагирају унутар БиХ, али ти интереси су искључиво на штету српског народа - истакао је Којић за Срну.

Којић је напоменуо да улажење у суверенитет било које друге земље, што у овом случају чини Америка, значи да такав амбасадор треба да добије дипломатску ноту и буде протјеран из БиХ, али, нажалост, због бошњачке политике то у БиХ неће моћи да буде реализовано.

Амбасада САД у БиХ објавила је листу, како су је назвали, заједничких интереса Америке и грађана БиХ међу којима је као један од интереса наведена евроатлантска будућност БиХ.