latinica  ћирилица
26/06/2024 |  16:24 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Лавров: Нико није безбједан од "каубојског" понашања Запада

Нико није безбједан од "каубојског" понашања Запада, што доказује његова малициозна реакција на руску заштиту својих интереса, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Неприкладна, чак бих рекао и горка реакција Запада на оно што је Русија урадила само да заштити своје легитимне интересе натјерала је свјетску заједницу да схвати да на крају крајева нико није сигуран од западне експропријације имовине или другог каубојског понашања на чак и наговјештај независности - рекао је Лавров на Форуму "Читања Примакова".

Лавров је истакао да у сада распршени сви постулати да је глобализација "заједнички благослов", а долар "заједничка имовина", које су промовисале САД и њени савезници.

- Све ове чаролије, ове свечане, претенциозне ријечи отишле су по страни, замијењене су политиком кажњавања, у овом случају Русије, али то може бити било ко. Запад жели да казни Русију, да од нас направи примјер за застрашивање свих оних који имају или ће имати независну спољну политику, који националне интересе стављају изнад хирова бивших колонијалних сила. Сви ти покушаји су, наравно, безуспјешни и већ имају супротан ефекат од очекиваног - навео је он.

Према његовим ријечима, већина свијета све више и активно смањује своју зависност од западних валута и предузима практичне кораке у том смислу.

- Стварају се нови транспортни коридори, механизми спољнотрговинског пословања ван западне контроле, алтернативни ланци снабдијевања се успостављају. Генерално, ствара се нова инфраструктура, укључујући инфраструктуру за сарадњу у образовању, култури и спорту, јер су то и области које је Запад покушао и покушава да стави под своју искључиву контролу и користи за своје неоколонијалне интересе - закључио је Лавров.

Форум "Читања Примакова" први пут је одржан 2015. године и стекао је статус престижног мјеста за дискусију о сценаријима међународних односа, изазовима у сфери међународне безбједности и новим моделима интеракције међу актерима свјетске политике.