latinica  ћирилица
26/06/2024 |  16:09 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Лукић: Виртуелна мишљења Венецијанске комисије не могу помоћи

Професор уставног права Радомир Лукић изјавио је да је мишљење Венецијанске комисије о критеријумима за избор судија у Уставном суду БиХ за виртуелне ситуације, да таква мишљења БиХ не могу помоћи и да се треба жестоко супроставити.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је напоменуо да Венецијанска комисија није дио суверене власти БиХ и да њено мишљење треба ставити ад акта.

- То је мишљење за замишљени и виртуелни свијет, а стварност у БиХ није таква - нагласио је Лукић.

Он је истакао да је Устав БиХ у погледу избора судија Уставног суда доста изричит и да говори о начину на који се они бирају, те да то мишљење Венецијанске комисије деформише.

- Деформише, не само ту одредбу, и не само да је допуњава, него је и мијења, и то на начин како то некоме одговара - рекао је Лукић и додао да нигдје и не пише изричито да је ријеч о етничком паритету.

Лукић је подсјетио да Устав БиХ не садржи никакву забрану избора по етничком критеријуму.

- Када би та уставна забрана била изричита, онда би Венецијанска комисија била управу. Пошто то није случај, онда њихово мишљење није утемељено ни вјеродостојно - поручио је Лукић.

Он је навео да Уставни суд БиХ не постоји само да бви штитио надлежности Федерације БиХ и федералних власти, те да се не смије проширивати неким накардним тумачењима.

- Венецијанска комисија правилно констатује да је БиХ федерација, истина са знатним елементима конфедерације - рекао је Лукић.

Лукић је напоменуо да ово није први пут да Венецијанска комисија даје мишљење које је ван стварности у БиХ.

Он је истакао да Венецијанска комисија у мишљењу не интерпретира добро ни одредбе које се тичу услова које треба да испуни кандидат за судију у Уставном суду БиХ.

- Они то изричито своде на судије и профосоре на правним факултетима, што не мора да буде тачно. Уставни суд се у својој пракси сусреће са различитим врстама уставно-правних спорова. Све судије не могу све да рузумију, јер Устав је знатно шири од закона. Нису све судије једнако упућене у све области, па тако да кандидати могу да буду и који имају врло дуг стаж у некој управно-правној установи - појаснио је Лукић.

Лукић је истакао да је све усмјерено од онога ко је и тражио мишљење Венецијанске комисије, од члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, како би се оспорио избор Марина Вукоје за судију у Уставном суду БиХ.

- То не може да буде, Вукоја је изабран и његов избор је готов. Сви накнадни покушају да се његов избор оспори, не стоје, нити Венецијанска комисија има овлаштење да оспори избор било којег судије, којег изаберу органи БиХ - рекао је Лукић.