latinica  ћирилица
26/06/2024 |  15:39 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Таминџија: Жријеб обесмишљава избор делегата у Дом народа ПС БиХ

Одлучивање жријебом да ли ће мјесто петог делегата у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ припасти СНСД-у или ПДП-у обесмишљава избор делегата у Дому народа, с обзиром на то да за њих гласају посланици у Народној скупштини Републике Српске, изјавио је данас предсједник скупштинске Комисије за избор и именовања Илија Таминџија.
Илија Таминџија - Фото: РТРС
Илија ТаминџијаФото: РТРС

Таминџија је рекао да је гласачки листић за избор петог делегата у Дому народа ПС БиХ из Републике Српске према свим правилима био неважећи и да је питање зашто се сада, готово двије године након гласања, поново потеже то питање.

- Гласачки листић је био неважећи и то је јасно свима. Откуд сад да накнадном памећу неко може да донесе одлуку да је гласачки листић важећи, када није гласано онако као што је договорено претходно на Комисији за избор и именовање? - упитао је Таминџија након што је Централна изборна комисија БиХ најавила да ће у понедјељак, 1. јула, жријеб одлучити о петом делегату.

Он је указао да уопште није стављен "икс" у квадратић у који је било предвиђено, него је, ако се тако може рећи, дрско прекрижен политички субјекат.

- Тако да је свима јасно и нема ту шта да се одлучује, закључује и да засједа Комисија јер је свима јасно да је гласачки листић неважећи. Зашто се готово двије године послије гласања сад неко сјети да гласачки листић који је неважећи, прогласи важећим? - упитао је Таминџија.

Он је нагласио да је све што је договорено на Комисији за избор и именовање републичког парламента било у складу са законом, а да су само неки модалитети које закон није могао да предвиди договорени на Комисији.

- Комисија за избор и именовања договорила је да се гласа искључиво у кућицу, односно у мали квадратић са знаком `икс` и никакав други знак, чак ни било каква тачка, зарез или било гдје на ћошку листића, који би могао бити знак препознавања на листићу, није могао бити стављен, да би листић био важећи - појаснио је Таминџија.

Он је истакао да су на томе инсистирали чак опозициони посланици, да Комисија приликом предаје листића јасно укаже на чињеницу да је гласачки листић без икакве ознаке и да не смије имати ознаку ни касније.

Таминџија је упитао и чиме се водио Суд БиХ када је рекао да је гласачки листић важећи и да ли ће сутра неко на изборима признати такав гласачки листић ако неко прекрижи политички субјекат и не стави одговарајући знак на предвиђено мјесто за гласање?

Суд БиХ одбио је раније жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а који је крајем маја поново признао листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник ЦИК-а Бих Ирена Хаџиабдић рекла је данас да ће у понедјељак, 1. јула, бити организовано жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ.