latinica  ћирилица
26/06/2024 |  14:16 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Нешић: Бошњачки политичари не желе да се одрекну контроле над Уставним судом

У формално-правном смислу нигдје у Уставу БиХ нема етничког критеријума за избор судија Уставног суда БиХ, тако да је бесмислен покушај Жељка Комшића да преко Венецијанске комисије дође до елиминације Хрвата и Срба из Уставног суда БиХ и инаугурације разних Комшића у Уставни суд БиХ, саоштено је из ДНС-а
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Чуди ми де није питао Венецијанску комисију каква је пракса чланица Савјета Европе по питању страних држављана у Уставном суду БиХ, рекао је рекао предсједник ове странке Ненад Нешић коментаришући мишљење Венецијанске комисије да је етнички избор судија дискриминаторски, те да он "треба одражавати разноликост земље у погледу пола, етничке, језичке и вјерске припадности".

Нешић пита како нешто може у Белгији а не може у БиХ.

- У Уставном суду Белгије сједи шест судија који говоре холандски и шест који говоре француски, уз услов да само један мора говорити оба језика. Потпуно равноправно су заступљене двије етничке групе и половина њих су бивши политичари. Како то онда Венецијанска комисија сугерише да код нас морају бити правници с професионалним искуством од 10 до 15 година. Зашто тако не уреде у Француској гдје Уставно вијеће чине бивши предсједници Француске, министри и посланици? - упитао је Нешић.

Предсједник ДНС-а истиче да је јасно да бошњачки политичари не желе да се одрекну контроле над Уставним судом БиХ као политичким инструментом за урушавање Устава БиХ и потпуну унитаризацију БиХ.

- БиХ има будућност само као заједница два равноправа ентитета и три народа. Свако нарушавање тог принципа у корист централизације и унитаризације медвјеђја је услуга БиХ која води њеном растакању. Срећно им било на том путу, кад већ немају мудрости и политичке зрелости - поручио је Нешић.