latinica  ћирилица
26/06/2024 |  14:05 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Уставни суд: Српска на својој територији уређује својинске и облигационе односе

Уставни суд Републике Српске одбио је иницијативу за оцјену уставности члана један Закона о стварним правима, утврђујући да Република Српска у складу са Уставом Српске има надлежност да на својој територији уређује својинске и облигационе односе.
Уставни суд Српске у Бањалуци - Фото: РТРС
Уставни суд Српске у БањалуциФото: РТРС

Утврђено је да је правни основ за доношење оспореног закона био предмет оцјене у смислу усаглашености Устава Срске са Уставом БиХ, када је уврђено да је Републици Српској дато овлашћење да уређује, између осталог, имовинске и облигационе односе и да се ова одредба пажљиво придржава међудејства подјеле надлежности између институција БиХ и ентитета, те да је у сагласности са Уставом БиХ.

Уставни суд Српске утврдио је да поједини дијелови Одлуке о такси за истицање рекламе на подручју града Источно Сарајево нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о комуналним таксама, саопштено је из овог суда.

По оцјени Уставног суда, Скупштина града Источно Сарајево, као доносилац оспореног акта, спорним одредбама је регулисала односе супротно Закону о комуналним таксама, чиме је прекорачила своја законска овлашћења.

Уставни суд Републике Српске је закључио да су оваквим нормирањем повријеђена и уставна начела законитости, владавине права и подјеле власти.

На сједници је донесена одлука којом је Уставни суд утврдио да члан 346 Породичног закона није био у вријеме његовог важења у сагласности са Уставом Републике Српске, истиче се у саопштењу.

Уставни суд је оцијенио да је касираном нормом прописана ретроактивна примјена права, јер је њоме одређено да се одредбе овог закона примјењују и на имовинскоправне односе брачних супружника из бракова закључених прије ступања на снагу овога закона ако захтјеви странака нису правоснажно ријешени до дана његовог ступања на снагу.

Утврђено је да је оваквим нормирањем дошло до повреде уставних принципа правне сигурности и извјесности као сегмената начела владавине права, као и уставне гаранције према којој закони, други прописи и општи акти не могу имати повратно дејство.

Уставни суд Републике Српске донио је и одлуке којима није прихватио приједлоге и иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности Закона о обавезном здравственом осигурању и Закона о стварним правима, односно за оцјену уставности и законитости оспорених појединих подзаконских и појединачних аката, додаје се у саопштењу.