latinica  ћирилица
26/06/2024 |  14:03 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике пореза на непокретности да измире прву рату своје обавезе по пореском рачуну за 2024. годину, као и евентуално још увијек неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

- У складу са Законом о порезу на непокретности, рок за уплату прве рате је најкасније до 30. јуна 2024. године, што значи да је преостало још тек неколико дана. Из тог разлога, Пореска управа Републике Српске благовремено подсјећа обвезнике пореза на непокретности да измире своје обавезе и тако избјегну непотребне додатне трошкове, јер ће Пореска управа свим власницима непокретности у Републици Српској који у задатом року нису платили доспјеле обавезе по основу пореза на непокретности, износ рачуна бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате - саопштено је из Пореске управе Српске.

Поред тога, позивају и све оне који још увијек нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности.

- Истичемо да циљ Пореске управе Републике Српске није кажњавање, већ стављање свих пореских обвезника у равноправан положај, јер је наше стратешко опредјељење да будемо сервис пореских обвезника, како би им помогли да брже и једноставније изврше своје пореске обавезе, са крајњим циљем повећања степена добровољног извршавања пореских обавеза - додаје се у саопштењу.