latinica  ћирилица
26/06/2024 |  13:36 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Научни рад о Трговској гори: Изградња нуклераног одлагалишта водила би загађењу ваздуха, земљишта и воде (ВИДЕО)

Евентуалном изградњом објеката за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори дошло би до загађења ваздуха, земљишта, подземних и површинских вода, закључак је научноистраживачког рада "Опасности од изградње Центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац, Трговска гора, Хрватска".
Представљање научног рада о Трговској гори - Фото: РТРС
Представљање научног рада о Трговској гориФото: РТРС

Дражено Бјелић са Технолошког факултета бањалучког Универзитета, презентујући научно-истраживачки рад у Администартивном центру Владе Републике Српске, изјавио је да се ријека Уна и заштићено подручје налази свега 850 метара од планиране локације за изградњу овог објекта, као и подземни резервоари за снабдијевање водом за пиће општине Нови Град.

Бијелић је рекао да би евентаулна изградња оваквог објекта на Трговској гори имала и економски утицај на прилике у регији, јер би дошло до миграције становништва и стагнације развоја туризма.

Помоћник министра за питања заштите животне средине у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Душко Соломун рекао је да је питање Трговске горе приоритетан проблем од егзистенцијалног значаја за око 250.000 становника.

Навео је да је ово заједнички проблем Републике Српске и ФБиХ, због чега се мора водити константна борба да Хрватска одустане од изградње овог објекта.

- Хрватска је затворила сва своја врата за рјешавање овог проблема без обзира на све конвенције и међународна правила. Сада се очекује да Хрватска изађе са студијом утицаја на коју ћемо дати одговор и покушати да не дође до изградње тог објекта - рекао је Соломун.

Презентацију је организовало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.