latinica  ћирилица
26/06/2024 |  11:20 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Кошарац: Устав јасно дефинише да НСРС бира делегате у Дом народа ПС БиХ (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је данас да Устав БиХ јасно дефинише да делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ бира Народна скупштина Републике Српске, а не амерички амбасадор Мајкл Марфи или ЦИК БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је истакао да Марфи има најјачи утицај на Суд и Тужилаштво БиХ, како у случају политички монтираног процеса против предсједника Српске Милорада Додика, тако и у случају одбијања жалбе СНСД-а на одлуку ЦИК-а, који је признао листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Кошарац је рекао да у правосудним институцијама на нивоу БиХ постоје људи који се понашају као Марфијеви приправници.

- Они не размишљају о правичности, законитости, уставности него имају потребуд а се додворе и покажу кооперативним према политикама Марфија и Кристијана Шмита - рекао је он и додао да постоје часни изузеци са врло израженом националном и патриотском свијешћу према Српској, који у складу са својим могућностима информишу о различитим модалитетима Марфијевих притисака на оне који прихватају да буду његови приправници.

Кошарац је нагласио да је поражавајуће и забрињавајуће што представници опозиције прихватају да буду делегати из "киндер јаја", умјесто да се афирмишу избори који су у складу са Уставом.

- Политика Милорада Додика и СНСД-а је да се избор делегата врши у Народној скупштини Српске, у складу са Уставом - подсјетио је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Кошарац је рекао да је сам начин одлучивања Марфијевих приправника у Суду БиХ у вези са избором делегата био изразито сумњив и да представља преседан.

Он је оцијенио да је срамотно да било ко из Српске прихвата и афирмише неуставан начин избора делегата, упозоривши да је то потврђена политика Марфија који, каже, жели да обезвриједи институције Српске и њен уставни капацитет.

Кошарац је рекао да иза свега стоји намјера слабљења уставног капацитета Српске и њене позиције у одлучивању на нивоу заједничких институција.