latinica  ћирилица
25/06/2024 |  19:59 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Дјела Надежде Петровић пред публиком у Требињу

Изложба "Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић" биће свечано отворена 28. јуна у 20 часова у Музеју Херцеговине у Требињу, која се организује поводом Видовданских свечаности.
Изложба специјализована за слијепе и слабовиде - Фото: Уступљена фотографија
Изложба специјализована за слијепе и слабовидеФото: Уступљена фотографија

Поводом ове посебне изложбе биће уприличена и гостујућа представа "Ненaписана писма", монодрама у извођењу Вање Милачић, првакиње Народног позоришта у Београду. Монодрама представља живот и стваралаштво Надежде Петровић кроз дијалог и обраћање великом умјетнику и пријатељу Ивану Мештровићу.

Адаптацију и режију је урадила Наташа Радуловић, сценографију Марија Лукић из Чачка, костим Марта Чкоњевић студенткиња на одсјеку костима у Београду, а оригиналну музику написала је Ана Крстајић, дизајн потписује Ана Крбањевић, док је инспицијент представе Сања Мимица.

- Инспирисана слојевитом личношћу ове знамените Српкиње, њеним емотивним и умјетничким недоумицама, положајем умјетника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима, Милкица Милетић, књижевница из Чачка је оживјела лик Надежде Петровић у свом тексту "Ненаписана писма" - наведено је из МСУ.

Изложба је настала у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске и Галерије Надежде Петровић у Чачку и представља оригинална дјела ове знамените сликарке прилагођена слијепим и слабовидим особама. Ова изложба представља резултат повезивања и сарадње и поводом обиљежавања значајног јубилеја - 150 година од рођења велике  српске сликарке коју је УНЕСКО позиционирао као европску личност 2023. године.

У оквиру изложбе налазе се посебно адаптиране и прилагођене тактилне репродукције за неколико умјетничких дјела из спомен-собе Галерије Надежде Петровић у Чачку граду који је 2023. године био носилац титуле Националне престоница културе Србије под слоганом "Чачанска Родна". Ријеч је о дјелима: Баварац са шеширом, Море, Призренка и Грачаница. 

- Осим четири прилагођене слике, изложена је и реплика Мештровићеве бисте Надежде Петровић настале по моделу њеног споменика који представља његов лични поклон Граду Чачку. Изливен је у бронзи у ливници Умјетничке академије у Загребу и представља вриједан симбол повезаности и сарадње ових великих умјетника - навели су уз МСУ Српске.

Додали су да су ученици средње Умјетничке школе у Чачку израдили гипсани модел споменика.

Сва дјела су допуњена објашњењима на Брајевом писму, аудио-водичима и тактилним репродукцијама које је осмислио и израдио графички дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић.