latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:54 ⇒ 11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Блинкен: Црна Гора не испуњава стандарде, али улаже напоре у елиминацију трговине људима

Влада Црне Горе не испуњава у потпуности минималне стандарде за елиминацију трговине људима, али улаже значајне напоре да то учини, наводи се у извештају Стејт Департмента о трговини људима који је у Вашингтону објавио државни секретар САД Ентони Блинкен.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

- У дијелу извјештаја, који преноси Глас Америке, наводи се да је Влада Црне Горе показала све веће напоре у поређењу са претходним извјештајним периодом, те је стога Црна Гора унапређена на ниво 2. Ови напори су укључивали истрагу, кривично гоњење и осуду више трговаца људима и идентификовање више жртава, истиче се у извјештају.

Међутим, Влада није испунила минималне стандарде у неколико кључних области. Одсјеку за сузбијање кривичних дјела кријумчарења и трговине људима и илегалних имиграција озбиљно су недостајали ресурси и капацитети са само пет службеника који су покривали све случајеве трговине људима.

Поред тога, одсјек није могао да одреди специјализоване службенике у локалним канцеларијама, што је умањило његову способност да проактивно идентификује жртве. Власти су процесуирале могуће случајеве сексуалне трговине као злочине са знатно нижим казнама од трговине људима, а влада је жртвама доделила адвокате са мало или без искуства - наводи се у документу.

Међу препорукама су да се енергично истраже и кривично гоне дјела трговине људима и да се осуде трговци људима, као и да се одреди довољно ресурса и особља Јединици за борбу против трговине људима.

Трговци људима искоришћавају дјецу, посебно Роме, Ашкалије и балканске Египћане, у присилном просјачењу. Ромске дјевојке из Црне Горе су наводно продаване у брак и присиљаване на ропство у ромским заједницама у Црној Гори и, у мањој мјери, у Албанији, Њемачкој и на Косову.

Трговци људима експлоатишу раднике мигранте из Турске у грађевинарству, а радници мигранти из сусједних земаља су подложни принудном раду, посебно током љетње туристичке сезоне, стоји, између осталог, у Извјештају.