latinica  ћирилица
23/06/2024 |  21:45 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Почели "Принципови дани"

Традиционална манифестација "Принципови дани у Источном Новом Сарајеву" почела је вечерас отварањем шестог сазива Ликовне колоније "Бели вук" и самосталне изложбе фотографија Драгана Ђукића.
Источно Сарајево - манифестација "Принципови дани" - Фото: СРНА
Источно Сарајево - манифестација "Принципови дани"Фото: СРНА

Ове године учествује 11 умјетника, који долазе из сусједних држава, али акценат је на домаћим умјетницима, рекао је селектор Ликовне колоније Милош Поповић.

- Умјетници нису ограничени у избору тема, али ће сигурно неки пронаћи инспирацију у пејзажима нашег краја или знаменитим личностима - додао је Поповић.

Према његовим ријечима, ту је Душан Недов Продана који сваке године одушеви, као и Владимир Миловановић, али ће и домаће снаге сигурно оставити добар печат.

Ликовна колонија ће бити одржана на двије локације, у галеријском простору Културног центра Источно Ново Сарајево и на Тврдимићима, што ће грађани моћи посјетити до 28. јуна.

Иначе, у досадашњим сазивима настало око стотину дјела.

Драган Ђукић је рекао да му посебно задовољство представља што његова изложба отвара ову манифестацију, те да је ово његова трећа самостална изложба, а имао је и неколико колективних.

- Инспирацију проналазим у свему, од природе, портрета, пејзажа. Ово ми је први пут да се представљам публици на овој регији и заиста ми је драго - додао је Ђукић, који је уписан у регистар умјетника у култури у Министарству културе Републике Српске.

У оквиру манифестације Принципови дани у Источном Новом Сарајеву, 25. јуна, у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20.00 часова биће одржан концерт Народног омладинског ансамбла игре "Јуност" из руског града Новомосковска.

У Народном позоришту Источно Ново Сарајево 26. јуна, у 19 часова биће отворена изложба фотографија "Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године" аутора Марка Марковића и Горана Судимца.

Организатори изложбе су општина Источно Ново Сарајево, Архив Републике Српске и Архив БиХ.

"Конференција беба" требало би да буде одржана 27. јуна, у 18.30 часова на Тргу Републике Србије, а у исто вријеме у Културном центру Источно Ново Сарајево биће представљена књига "Казивање о ђедовима" Синише Митрића, члана Удружења књижевника Србије.

Истог дана у 20 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одиграна дуодрама Јована Јањића "Патријарх Павле /Бити човек међу људима и нељудима/".

На Видовдан, 28. јуна, у 10 часова биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, а у 12 часова планирано је полагање цвијећа код споменика Приципу у истоименом парку у Источном Новом Сарајеву.

У Културном центру Источно Ново Сарајево тог дана биће представљени радови шестог сазива Ликовне колоније "Бели вук" у 19 часова, а у 20 часова ће почети Видовданска академија.