latinica  ћирилица
23/06/2024 |  15:23 ⇒ 15:37 | Аутор: Агенције

Завршен Фестивал фолклора у Требињу

Гран при Међународног фестивала Вече фолклора поред Требишњице, организованог овог викенда у Требињу, освојили су група Бонг Сен из Вијетнама и aнсамбл Јуност из Новосибирска (Русија).
Требиње: Фестивал фолклора - Фото: СРНА
Требиње: Фестивал фолклораФото: СРНА

Осим Гран при награда, стручни жири који су чинила еминентна имена из свијета фолклора додијелио је златне, сребрне и бронзане статуе Јована Дучића, чиме је завршен 11. Међународни фестивал ветерана фолклора, извођачких ансамбала, пјевачких група и солиста.

У конкуренцији извођачких ансамбала прво мјесто освојио је ансамбл Побуда 1937 из Перника (Бугарска), друго мјесто и сребрну статуу "Јован Дучић" освојило је КУД Пљевља из Пљеваља (Црна Гора), а треће мјесто КУД "Стеван Книћанин" из Кнића, (Србија).

У ветеранској конкуренцији је прво мјесто освојио Српски културни центар "Стефан Немања" из Краљева, друго мјесто КУД "Младен Стојановић" из Младенова, а треће КУД "Тодор Бушетић Тоша" из Пољње (сва три из Србије).

У конкуренцији мушких пјевачких група најбољи су били Билећани из КУД "Глигор Милићевић", а друго мјесто припало је пјевачкој групи Гуча из Драгачева, док је код женских пјевачких група прво мјесто припало КУД "Глигор Милићевић" из Билеће, друго КУД "Младен Стојановић" из Младенова и треће КУД "Љубиње" из Љубиња.

Будући да се и ове године на фесривалу окупио рекордни број учесника са разних континената, организатори су увјерени да су се стекли услови да се наредне године одржи Први свјетски фестивал фолклора.

- Имамо идеју да овај фестивал већ догодине прерасте у први свјетски фестивал, мада је он и ове године окупио и друштва из Европе и Азије, али догодине желимо окупити реномирана друштва са свих континената - рекао је Небојша Ратковић, предсједник Ансамбла народих игара "Јован Дучић" из Требиња, организатора овог скупа.

Становници и гости Требиња су двије вечери уживали у разним кореографијама из шест држава, из који је наступило 27 културно-умјетничких друштава са око 2.000 учесника - из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Бугарске, Вијетнама и Русије.