latinica  ћирилица
23/06/2024 |  13:38 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Бијељина: Промоција књиге "Од Грмеча до Дејтона и даље" (ВИДЕО)

Аутобиографска књига Владимира Лукића, некадашњег предсједника Владе Републике Српске и члана делегације за мировне преговоре у Дејтону, представљена је и у бијељинској библиотеци. Под насловом "Од Грмеча до Дејтона и даље" аутор свједочи о једној историјској епохи важној за српски народ, као и о политичким околностима у којима је настајала Република Срспка у садашњим ентитетским границама.
Од Грмеча до Дејтона - Фото: РТРС
Од Грмеча до ДејтонаФото: РТРС

Доктор Владимир Лукић, пензионисани професор Архитектонског факултета, богате професионалне и политичке каријере, на измаку своје девете деценије, сабрао је сјећања, искуство и успомене у аутобиографију под називом „Од Грмеча до Дејтона“ . Значајан дио записа односи се на околности које су пратиле потписивање споразума у Дејтону , гдје је Лукић био члан српске делегације.

- И ред је да вам кажем да нисмо имали Слободана Милошевића у Дејтону, ми ни случајно не би овако прошли, а апрошли смо перфектно - нагласио је Владимир Лукић.

Рецензент Михајло Орловић каже да је књига као и Лукићев живот, богата и занимљива и побуђује пажњу читалаца у трагању за нечим што је у јавном животу можда остало "иза врата".

- Владо је био и предсједник Владе Републике Српске у оном времену када је било веома тешко ма био је и у Дејтону и сигурно ће читаоце интересовати како је то било , шта је то било , да ли има нешто нешто што је јавности остало непознато, иза врата, да ли се нешто могло учибити и због тога је ова значајна - поручио је Орловић.

Владимир Лукић је рођен 1933. године у селу Дабар код Санског Моста. Дипломирао је геодезију на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Загребу, докторирао на Грађевинском факултету у Сарајеву. Функцију предсједника Владе Републике Српске обављао је 1993. и 1994. године. Један је од оснивача и декан Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци.