latinica  ћирилица
22/06/2024 |  20:33 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Одржана Видовданска смотра фолклора у Рибнику

"Видовданска смотра фолклора" одржана је у Превији у општини Рибник, гдје су се културно-умјетничка друштва представила кореографијама које чувају традицију и обичаје у њиховим крајевима.
Рибник - Видовданска смотра фолклора - Фото: СРНА
Рибник - Видовданска смотра фолклораФото: СРНА

Смотру је организовао КУД "Рибник", а публици су се, осим домаћина, представили КУД-ови "Врело" из Шипова, "Саничани" из Приједора и "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" из Мркоњић Град.

Предсједник КУД-а "Рибник" Косана Тодоровић каже да се ова манифестација одржава од 2007. године с циљем очувања традиције и обичаја овог поднебља.

- Имамо 60 чланова, а вечерас смо се представили са четири кореографије. Оно што дјеци посебно настојим да кроз кореографије пренесем су игре са Змијања, јер имамо и оригиналну змијањску ношњу. Управо с овом кореографијом смо освојили и прву награду вечери Златни опанак у Ваљеву - истакла је Тодоровићева.

Она је додала да су за дјецу играње фолклора, наступи и путовања од посебног значаја, поготово у малим срединама.

Члан КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" из Мркоњић Града Јелена Шебез рекла је да су овакви наступи прилика да сретну пријатеље из других културно-умјетничких друштава.

- Играм фолклор већ 11 година и наставићу. Ми са фолклором обилазимо много мјеста, упознајемо нове људе и склапамо пријатељства, а много научимо о својој традицији и обичајима - рекла је она.

Члан КУД "Рибник" Анђела Касаповић каже да већ 13 година игра фолклор и да тако учи како се чувају традиција и српски обичаји, истакавши да су то праве вриједности којима се чува српски идентитет и историја.

Секретар КУД "Саничани" из Приједора Сандра Тадић рекла је да су дуги низ година гости на овој манифестацији. Броје око 60 активних чланова и постоје 14 година, а наступају широм Републике Српске и шире.

Манифестација је одржана у Спортској дворани у Превији, а покровитељ је општина Рибник.