latinica  ћирилица
22/06/2024 |  20:24 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал фолклора у Вишеграду

У Вишеграду је вечерас почео Међународни фестивал фолклора на којем се окупило око 300 учесника из Српске и региона.
Вишеград - Међународни фестивал фолклора - Фото: СРНА
Вишеград - Међународни фестивал фолклораФото: СРНА

Овај културни догађај показује да је Вишеград мост спајања различитих култура и традиција, рекао је начелник општине Младен Ђуревић, отварајући ову манифестацију.

- На овај начин ширимо културни туризам и његујемо културну баштину и насљеђе - истакао је он.

Додао је да 18 година овог фестивала и све већи број учесника потврђују континуитет који је за свако поштовање и потврда квалитетног рада и несебичног залагања КУД "Краљ Петар Ујединитељ".

Отварању је претходио дефиле градским улицама чланова КУД-ова "Весна" из Мојковца, "Јелек" из Бајине Баште, "Абрашевић" из Гуче, "Шумадија" из Барајева.

У дефилеу су учествовали и друштва "Димитрије Котуровић" из Београда, "Лаза Нанчић" из Вршац, "Мост" из Братунца, "Бошко Вујадин" из Источне Илиџе и домаћини КУД "Краљ Петар Ујединитељ".

Градоначелник је приредио и пријем за учеснике, а предсједник КУД "Краљ Петар Ујединитељ" Чедомир Гузина је овом приликом захвалио за подршку фестивалу.

Умјетнички руководилац друштва из Мојковца Данило Жорић рекао је да је велика част гостовати у Вишеграду и да је сарадња одлична.

Умјетнички директор КУД-а "Димитрије Котуровић" из Београда Андрија Караклајић захвалио се организаторима и истакао да сви учесници носе најљепше успомене из Вишграда.

Покровитељи фестивала су општина Вишеград и предузеће Хидроелектране на Дрини.