latinica  ћирилица
22/06/2024 |  09:56 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Петровић: Сви крајеви Српске од јутрос имају електричну енергију; Немам информацију о Федерацији (ВИДЕО)

У Републици Српској сви објекти, када је ријеч о електроенергетском систему раде у пуном капацитету, што не могу да потврдим и за Федерацију, рекао је за наш Јутарњи програм генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.
Зграда Електропривреде у Требињу - Фото: РТРС
Зграда Електропривреде у ТребињуФото: РТРС

Након јучерашњег колапса регионалног електроенергетског система, Петровић наводи да сви крајеви Републике Српске овог јутра имају електричну енергију.

На питање шта је узрок јучерашњег застоја у електроенергетској мрежи, Петровић додаје да узрок још увијек није познат.

- Упознати сте да Електропенос БиХ не послује самостално у Европи, већ у систему. Дошло је прво до испада везе између Грчке и Албаније, након чега се исти проблем појавио и у Црној Гори - додаје Петровић.

Каже да, када је ријеч о контроли електроенергетског система, исту врши Независни оператор система у БиХ, али да чак ни они нису били од помоћи. Напомиње да ће анализа Европске комисије утврдити шта се десило.

Појашњавајући како Србија није остала без електричне енергије, Петровић додаје да сваки систем посједује инвестије, те може да заштити сам себе у таквим ситуацијама.

- Електромрежа Србије је јуче урадила све што је требало да се уради, да не би дшло до нестанка електричне енеригије. Србија посједује много више опреме - додаје Петровић.

Хидроелектрана Бочац, каже Петровић је једина електрана која у БиХ подиже систем, када се догоде ситуације попут јучерашње.

- Убјеђен сам да би сигурно спријечили колапс регионалног електроенергетског система, путем модернизовања мреже - додаје Петровић.

Петровић је напоменуо да сценарије попут јучерашњег можемо очекивати све чешће.

- У оваквим околностима се морају предузимати хитне мјере. Ту има и више ризичних фактора, била је огромна потрошња, дани су екстремно топли, наравно оператори система нису испратили сваки детаљ ризичног фактора до краја - истиче Петровић.