latinica  ћирилица
21/06/2024 |  17:28 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Прњавор: Концертом на отвореном обиљежен Свјетски дан музике

Ученици Школе за основно и средње музичко образовање "Константин Бабић" из Прњавора данас су концертом у главној градској улици обиљежили 21. јун, Свјетски дан музике.
Свјетски дан музике -
Свјетски дан музике

Професор Љубиша Самарџија рекао је Срни да су на концерту на отвореном наступили ученици нижих разреда који на најбољи начин презентују школу и који показујући шта су научили у току протекле школске године увијек код суграђана изазивају посебно интересовање.

Самарџија је напоменуо да је управо завршена школска година за Музичку школу из Прњавора била веома успјешна и да су сви задовољни оствареним резултатима на бројним такмичењима.

- Сваке године по квалитету се пењемо за "степеницу" више и сада смо по освојеним наградама и признањима у самом врху у конкуренцији Музичких школа у Републици Српској", рекао је Самарџија.

Наставник хармонике Ђорђе Лепир појаснио је да су се данас у центру Прњавора могли чути звуци виолине, хармонике, флауте, клавира, а грађани, случајни пролазници, у опуштеном амбијенту могли су уживати у дјелима неких од најпознатијих свјетских композитора.

- Ово је врста фестивала уличне умјетности којим на својствен начин, музиком, обиљежавамо 21. јун. Циљ нам је да избором музике и наступом заголицамо машту и пробудимо интересовање наших суграђана за класичну музику - рекао је Лепир.

Музичка школа "Константин Бабић" у нову школску годину у први разред средње школе уписује 16 ученика, и то 10 ученика за смјер музички извођач и шест за смјер музички сарадник - теоретичар.

Резултати јунског уписног рока биће објављени сутра, док је раније обављен упис за ученике основне музичке школе.

Прва прослава Свјетског дана музике одржана је 1982. године у Паризу. На овај дан у више од 460 градова у 110 земаља широм свијета одржавају се музички сусрети и бесплатни наступи музичара. У појединим афричким земљама 21. јун је проглашен националним празником.