latinica  ћирилица
21/06/2024 |  11:46 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Отворен 19. Интернационални фестивал аматерског театра у Лакташима (ФОТО)

У Лакташима је синоћ отворен 19. Интернационални фестивал аматерског театра Лакташи 2024.
Интернационали фестивал аметерских позоришта у Лакташима (фото:IFAT FESTIVAL) -
Интернационали фестивал аметерских позоришта у Лакташима (фото:IFAT FESTIVAL)

Фестивал је отворен премијером представе "Смрт господина Голуже" у извођењу Позоришта "Даске", у режији Огњена Тодоровића, а према новели Бранимира Шћепановића.

Фестивал је такмичарског карактера, а поред домаћина, представиће се још четири позоришне групе - УГ "Градско позориште Јазавац" - Сцена студио Јазавац из Бањалуке, Центар за развој креативних вјештина Доза драме - група 18ДД из Загреба, Академско позориште СКЦ из Ниша и Драмски студио ЈУ "Културно-спортски центар" из Какња.

У ревијалном дијелу програма наћи ће се презентација полазника школе глуме покренута у марту ове године под менторством глумице Божане Кукило и представа "Крај једне идиле" у извођењу младих глумаца Бојана Дроњка и Анабеле Сулић који су ове године магистрирали на Академији за умјетност и културу у Осијеку.

Ријеч је о драмској представи која обједињује стилска и изражајна средства физичког театра укључујући савремен и плес, циркуску умјетност и миму.

Сваке фестивалске вечери, након одиграних представа, биће одржан округли сто у Галерији који ће водити новинар Ернест Завила.

Стручни жири, који чине Анђела Ракочевић, апсолвент Глуме на АУБЛ, Анандо Ченић, глумац НПРС и Милан Гајић, драматург, додијелиће награду за најбољу представу, глумца и глумицу фестивала и по правилнику остале награде.

Као и сваке године, улаз на све представе је бесплатан, а фестивал траје до 23. јуна.

Све представе ће бити одигране у Великој сали у Центру за културу и образовање по принципу двије представе дневно у терминима од 18.00 и 20.00 часова, осим у суботу када ће друга представа бити одиграна у 19.00 часова.

Организатори фестивала су Центар за културу и образовање Лакташи и Позориште "Даске" Лакташи, а покровитељи су Град Лакташи и Министарство просвјете и културе Републике Српске.