latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:40 ⇒ 13:52 | Аутор: Агенције

Шмит: Никад јача подршка ПИК-а, наставићу да користим "бонска овлаштења"

Након дводневног засједања Савјета за имплементацију мира Кристијан Шмит се обратио медијима, рекавши да је добио никад јачу подршку ПИК-а и да ће наставити да користи тзв. бонска овлаштења.
Кристијан Шмит - Фото: Уступљена фотографија
Кристијан ШмитФото: Уступљена фотографија

- Мој мандат ће се наставити проводити на овај начин на који јесте и међународна заједница подржава све инструменте за поштовање Дејтонском мировног споразума. Мислим да то још једном наглашава какав је став међународне заједнице, јер започињемо једну интензивну сарадњу. У наредним седмицама ћемо имати и неке друге састанке, који ће бити убрзани. Ту ћемо разговарати о изазовима с којим се БиХ суочава. То можете сматрати и као разговоре о инструментима који ће се употријебити - рекао је Шмит.

Он је најавио "заједничко дјеловање да би БиХ кренула путем ЕУ интеграција".

- Не желимо потцијенити вриједност одлуке Европског савјета да постане чланица ЕУ. Видјели смо да на том путу имамо пуно изазова и да имамо приступ који нису само конструктивни овдје у БиХ и видјели смо да постоји потреба за политичком стабилношћу и увјеравања од међународне заједнице да се одржава - рекао је Шмит.

Он је говорио и о предстојећим локалним изборима.

- То су локални избори, али ПИК је обишао представнике Централне изборне комисије БиХ. Желимо да ЦИК БиХ успјешно води изборе и шаљемо им поруку да нам је стало да имамо фер изборе и да нико не може прихватити изборне преваре - рекао је Шмит.