latinica  ћирилица
20/06/2024 |  09:55 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

У Требињу приказан филм "Гаравице" о српским стратиштима

У Требињу је приказан документарни филм Драгана Радовића "Гаравице" о једном од највећих стратишта српског народа код Бихаћа, али и другим стратиштима у том дијелу Крајине током Другог свјетског рата.
Документарни филм "Гаравице" - Фото: СРНА
Документарни филм "Гаравице"Фото: СРНА

Радовић је рекао да је рад на филму трајао претходне три године и да је прикупљено више од 3.000 докумената и интервјуисано 27 свједока.

- Оно што је урађено за претходне три године истраживања умногоме превазилази један документарни филм, зато што је прикупљено мноштво докумената из бројних архива, који су до сада непознати јавности и нису нигдје били објављени - истакао је Радовић.

Он је указао да је велики посао био и да се пронађу стратишта српског народа у бихаћкој Крајини која су остала забачена и заборављена.

Професор историје Дејан Шкриван указао је да је обавеза свих да помогну у његовању културе сјећања, што се постиже управо пројекцијом оваквих филмова и писањем историјских романа.

- Размјере и бруталност тих злочина сваког разумног наводе на питање зашто су се десили и шта можемо урадити да се више не дешавају. Крајем рата су те српске жртве други пут осуђене на заборав - рекао је Шкриван.

Он је напоменуо да је и заборав злочин, а да је филм "Гаравице", који говори о српским жртвама, један од начина да српске жртве не буду заборављене.

Документарни филм "Гаравице" приказан је синоћ у биоскопу Културног центра Требиње који је организовао пројекцију заједно са Задужбином "Кнез Мирослав Хумски" и Фондацијом "Заборављени коријени", објављено је на сајту Културног центра.