latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:40 | Аутор: Агенције

Прогнаним Србима још није враћена отета имовина

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је данас да још увијек није ријешено стамбено питање, како је навео, прогнаничних породица и да још нису враћени отета имовина и права прогнаним Србима, нити им је омогућена накнада штете за уништену и оштећену имовину.
Колона избјеглица из З.Славоније - Фото: архив
Колона избјеглица из З.СлавонијеФото: архив

Линта је, поводом предстојећег Свјетског дана избјеглица, истакао да још има око 12.000, како их је назвао, прогнаничних породица из Хрватске и Федерације БиХ, које су и даље у статусу подстанара или живе у нељудским условима. Навео је и да има одређени број породица интерно расељених лица које нису ријешиле стамбено питање. 

- Такође, више од 2.000 прогнаничних породица које су добиле станове посредством различитих програма (станови изграђени средствима италијанске владе, станови изграђени средствима јапанске владе, социјално становање у заштићеним условима, други донатори) и даље немају право откупа својих станова под повољним условима као и остале породице - рекао је Линта.

Додао је да Хвратска и БиХ опструишу рјешавање питања уништене и отете имовине, отетих стечених права, накнаде штете за уништену имовину и бројних других проблема протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској и БиХ.

- Посебно је значајан Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом Приватна својина и стечена права који је и даље мртво слово на папиру. У њему стоји да грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали 31. децембра 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним - закључио је Линта.