latinica  ћирилица
18/06/2024 |  20:35 ⇒ 20:37 | Аутор: sputniknews.com

Столтенберг о посјети Путина Сјеверној Кореји: Јачаћемо сарадњу са Азијом

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да посјета руског предсједника Владимира Путина Сјеверној Кореји указује на важност партнерства Алијансе са Азијом.
Јенс Столтенберг (Фото:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- За нас та посјета наглашава чињеницу да безбједност нема регионални, него глобални значај. Зато настојимо да развијамо сарадњу са нашим индо-пацифичким партнерима: Аустралијом, Јапаном, Јужном Корејом и Новим Зеландом - рекао је Столтенберг на прес-конференцији са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Он је такође додао да је НАТО забринут због сарадње Русије са Сјеверном Корејом у одбрамбеној сфери, као и са Кином и Ираном, те да ће зато јачати сарадњу са азијским земљама.

Блинкен је, са своје стране, рекао да ће америчка администрација "чини све што је могуће" да спријечи војно-техничку сарадњу Русије са поменутим земљама.

Руски предсједник боравиће у државној посјети Пјонгјангу 18. и 19. јуна. Том приликом планирано је потписивање споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Северне Кореје.