latinica  ћирилица
18/06/2024 |  20:10 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Хернандез: Резолуција о Сребреници не доприноси миру на Балкану

Амбасадор Кубе у Београду Лејде Ернесто Родригез Хернандез изјавио је данас да је његова земља у Генералној скупштини УН гласала против Резолуције у Сребреници зато што ће се увијек противити акцијама које крше међународно право и повељу УН.
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Хернандез је оцијенио да Резолуција о Сребреници не доприноси миру и помирењу на Балкану, већ стигматизацији Срба.

- Али, када видимо резултате и број гласова против и суздржаних, мислим да је то морална победа и да је та резолуција пропала - рекао је Хернандез на конференцијни за новинаре, коју је одржао заједно са лидером Конзервативног покрета "Наши" Иваном Ивановићем.

Захваливши покрету "Наши" за подршку народу Кубе, Хернандез је указао на то да се његова земља налази у тешкој економској, трговинској и финансијској ситуацији због мјера САД.

Он је додао да су САД Куби додале још један пакет од 243 санкције зато што је уврштена на списак земаља које подржавају тероризам.

- Држање Кубе на списку земаља које су САД означиле као државе које подржавају тероризам дешава се само зато да би се оправдале санкције Куби. Нема другог разлога да би санкције опстале - рекао је Хернандез.

Он је истакао да пријатељи ове земље кажу "то мора да је шала", али то доноси катастрофалне посљедице Куби јер су јој спријечене финансијске трансакције и приступ новим технологијама.

- Куба не подржава тероризам, она је жртва тероризма - поручио је кубански амбасадор.

Ивановић је рекао да српски и кубански народ дијеле заједничку историју јер су и једни и други пропатили од америчког империјализма.

- Захтијевамо да се Куба одмах скине са листе земаља које подржавају тероризам. Не постоје докази о томе и Куба је жртва териристичких напада оркестрираних из САД - оцијенио је Ивановић.