latinica  ћирилица
16/06/2024 |  16:36 ⇒ 17/06/2024 | 08:12 | Аутор: РТРС

Бећировић на конференцији о Украјини говорио против Српске и Русије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић поново је говорио против Републике Српске. Овај пут на мировној конференцији о Украјини која је одржана у Швајцарској, гдје је оптужио Српску за подривање Дејтона уз помоћ Русије, додајући "да проруске снаге у БиХ угрожавају мир".
Денис Бећировић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Денис БећировићФото: www.predsjednistvobih.ba

- Органи Република Српска, уз отворену подршку Русије, угрожавају Дејтонски мировни споразум и пријете стабилности БиХ и регије. Зато, позивам слободни свијет да још снажније помогне Украјини, али и да спријечи дестабилизацију Западног Балкана - рекао је Бећировић, а саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је истакао да "Европа и свијет требају снажно показати да Украјина у борби за слободу није сама" и да је "солидарност са Украјином данас важнија него икада".

Такође је рекао да ће "БиХ наставити да исказује солидарност према Украјини".

Бећировић је оптужио Русију за "агресију на Украјину".

Поново је самостално иступио говорећи о односу БиХ према руско-украјинском сукобу.

- БиХ се након почетка руске агресије придружила ставовима Европске уније и чврсто исказала подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине. БиХ се у међународним организацијама редовно придружује изјавама, иницијативама и одлукама којима се осуђује руска агресија - река је он.