latinica  ћирилица
28/09/2024 |  18:00 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Хоће ли српска дјеца у Мостару коначно добити прилику да у школама уче свој језик? (ВИДЕО)

Да ли ће дјеца српске националности у Мостару ускоро добити прилику да у школама уче српски језик? Ову иницијтиву разматрају српска удружења у овом граду, јер кажу, стекли су се законски услови да се то коначно проведе.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Процјењује се да у двадсетак мостарских школа наставу похађа око двије стотине ученика српске националности, који уче искључиво по хрватским и бошњачким наставним програмима.

Срби су у Херцеговачко-неретванском кантону тек прије двије године добили уставни статус конститутивног народа. На основу тога , сада су се стекли услови и да се затражи извођење наставе српског језика у оним школама гдје постоји законски основ.

- Према важећем закону, тамо гдје је 23 до 25 одсто дјеце једне националности у свим одјељењеима једног разреда, имају право на наставу на свом језику - рекла је предједница СПКД "Просвјета" - градски одбор Мостар Сања Бјелица Шагоновић.

Не желимо издвајање дјеце и "гетоизацију", али треба видјети колико родитеља би било зинтересовано за један овакав корак, кажу иницијатори.

- Разговараћемо са родитељима, да видимо да ли су спремни да се покрене та инцијатива - изјавио је замјеник замјеник предсједника Градског вијећа Града Мостара Велибор Миливијевић.

Његош Вељанчић у чак једанаест основних и средњих школа у Мостару држи часове православне вјеронауке.

- Дјеца хоће да уче свој језик, и видимо то по броју дјеце на вјеронауцим, а учење језика би само унаприједлио квалитет те наставе - навео је вјероучитељ Његош Вељачнић.

Како у школама, у којима уче по хрватском или бошњачком наставном програму , немају прилику да уче националну групу предмета, за ученике српске националности малим дијелом тај недостатак надокнађује "Просвјетина" допунска школа српског језика, историје и културе . Међутим, два часа мјесечно не могу замијенити четири или пет часова наставе језика седмично, колико се држи у редовним школама.

- Дошло је вријеме да покренемо то питање, ове године тешко. Али за годину, двије, омогућићемо да дјеца имају часове српског језика - рекао је Миливојевић.

Тачан број дјеце српске националности која похађају наставу у мостарским основним и средњим школама се не зна, али би индикатор могао да буде број оних који похађају православну вјеронауку, а има их више од стотину. Само ове године уписано је 28 нових првачића који су се пријавили за наставу вјеронуке.