latinica  ћирилица
28/09/2024 |  11:12 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Невјероватно је да Бошњаци не пристају на договор унутар БиХ

Професор емеритус Ненад Кецмановић изјавио је да протекторат не хаје за хроничну нефункционалност Федерације БиХ, већ је фокус на Републици Српској "ваљда баш зато што она функционише", нагласивши да је невјероватно да Бошњаци не пристају на договор унутар БиХ.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Он је оцијенио да је невјероватно да Бошњаци, као народ који никада није имао ни федералну републику један кроз један нити ентитет, а камоли државу данас када је добио прилику да у договору са Милорадом Додиком и Драганом Човићем коначно добије макар и фртаљ БиХ - то одбија.

- Зашто? Зато што Американци намећу мулти-култи инжењеринг изградње државе, а Европљани им не дају да остану сами, него само удробљени међу хришћане. Има и страха од колективног Запада који им је поручио да не таласају, јер су им сада потребни мир и стабилност на Балкану док не ријеше проблеме у Украјини, Палестини, на Тајвану, док не изаберу шефа супер силе - указао је Кецмановић.

Он је нагласио да не могу ни САД да стигну на безброј фронтова, а потенцијални прокси отказују послушност и окрећу се Русији и Кини.

- А на то још Вучић купује ескадрилу "рафала", Додик путује на самит БРИКС-а на позив руског предсједника Владимира Путина, уз подршку предсједника Кине Си Ђинпинга. Декларација Свесрпског сабора, `малих Руса`, `Српски свет` под малигним утицајем велике Русије која мобилише милион и по војника - навео је професор Кецмановић.

Према његовим ријечима, Бошњаци се снебивају да се придруже "сједињеним државама Америке" или "унији европских земаља или "уједињеним емиратима".

- Мјеркају као да их сви хоће, као да не знају да их нико неће. Први зато што немају шта да им узму сем топовског меса. Другима су исувише муслимани. Трећима премало. Први се окрећу Пацифику, други ни сами себе не могу да нађу, треће убијају пејџерима, можда је рјешење, далеко било /лидер Чеченске Републике/ Рамзан Кадиров - навео је Кецмановић.

Он сматра да је, не мање невјероватно да свој "чапрак земљице Босне" који су послије пораза у грађанском рату добили од "ујка Сема", неће да именују.

- Даиџа им је на оних 10 одсто, колико су успјели да одрже до америчког бомбаровања српских положаја, додао још 15 одсто, а оне неће да тих 25 крсте како би га заштитили, ако не у УН, оно бар у Унеску као национално добро оријенталне културе у Европи. Није проблем наћи заједничко име за тих неколико кантона с бошњачком већином и доминацијом. Муслиманија или Бошњакистан? - навео је он за Политику.

Кецмановић је нагласио да се као посљедње поставља питање како Бошњаци виде будућност БиХ.

- Вјеровали или не, они и даље очекују да ће се Српска милом или силом придружити њима или Хрватима у завидно "хармоничној" Федерацији и зато су је погрешно и назвали ФБиХ. У складу са својим пустим жељама, а мимо реалности безимене скупине од неколико својих кантона - рекао је он.

Кецмановић је указао да Срби, напротив, не само да неће да се придруже Федерацији, која би тако заиста постала Федерација БиХ, него хоће да се раздруже од ње, односно од БиХ.

- Могу да додају још неко могуће име за бошњачко парче БиХ, као на примјер Османистанка, Беговија, Богумилијана, Добрибошњанка. Једино нема дилеме, да споља признатој, а изнутра непризнатој држави три народа као цјелини, највише приличи име које асоцира на однос "лудог и збуњеног" - закључио је он.