latinica  ћирилица
15/06/2024 |  10:31 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Делегација ЕУ у БиХ: На одговорним позицијама суздржати се од хушкачких коментара

Европска унија очекује од оних који су на одговорним позицијама да се суздрже од хушкачких коментара који продубљују подјеле, речено је Срни из Делегације ЕУ у БиХ поводом изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да ће бошњачке власти затражити укидање Републике Српске.
Зграда делегације Европске уније - Фото: РТРС
Зграда делегације Европске унијеФото: РТРС

Из Делегације наводе да ЕУ очекује од свих политичких и друштвених лидера у БиХ да буду предводници на путу смањивања тензија и изградњи повјерења између и унутар заједница.

На упит Срне за коментар на пријетње Хелеза о подјели Српске на два кантона, брисању њеног имена, пријетње да ће Срби "извући дебљи крај" и да би за Србе била "предност" ако би се сами иселили из Српске и БиХ, из Делегације ЕУ су истакли да би сви на водећим и одговорним позицијама, узимајући у обзир и напредак ка чланству у ЕУ, требало да за добробит грађана БиХ раде на стварању позитивног друштвеног окружења које промовише толеранцију и разумијевање.

Из Делегације ЕУ су навели да се у том случају треба и да суздрже од коментара који продубљују подјеле.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез је најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Хелез је запријетио да ће Срби "извући дебљи крај" ако се не повинују његовом плану о подјели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији "Олуја". За Србе би, каже, била "предност" ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.