latinica  ћирилица
14/06/2024 |  19:31 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Стевандић: Нехумано поступање у британском затвору угрожава здравље Караџићу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да нехумано поступање према првом предсједнику Српске Радовану Караџићу у британском затвору због којег је у критичној ситуацији представља смишљену акцију са намјером угожавања његовог здравља.
Ненад Стевандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ријеч је о смишљеној акцији да се његово здравље угрози и да буде што мање жив, као што су радили Слободану Милошевићу, разлике нема. Исти су и креатори и извршиоци - рекао је Стевандић, који у Београду присуствује комеморативној академији поводом 25 година од битке на Кошарама у НАТО агресији на СР Југославију.

Живот првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, који се налази у британском затвору, свакодневно је угрожен јер је у посљедњих шест дана неколико пута губио свијест, при чему је дошло до повреде главе, кука, ребара и оба рамена, рекла је Срни његова кћерка Соња Караџић Јовичевић.

Затвор на британском острву Вајт у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.