latinica  ћирилица
14/06/2024 |  13:13 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Додик: Како је Крим желио да буде дио Русије, ми желимо да се одвојимо од БиХ

Грађани Крима су одлучили да буду дио Русије, ово би требало будемо поштовано, баш као и наша жеља да се одвојимо од БиХ, рекао је и интервјуу за Јерусалим пост предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Додик је рекао је да је Запад дозволио референдум у Црној Гори, те подржао одлуку Приштине да се "отцијепи" од Србије.

- На Космету, већина у парламенту је била довољна да одлучи. Али када је народ Крима гласао на референдуму за прикључењу Русији, Запад је рекао да је то погрешно. Зашто се западне силе се мијешају у наше послове? - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Запад потпуно игнорисао ријечи руског предсједника Владимира Путина.

- Видјели смо шта се дешавало 2014. године у Украјини. Устанак екстремиста против легалног и демократски изабраног предсједника. Чак је Путин и тада покушао да спријечи рат и дао сагланост на споразуме из Минска. Региони Донбаса су остали унутар Украјине, али су требали добити већи степен аутономије - подсјетио је Додик.

Подсјетио да да су спонзори споразума били тадашња њемачка канцеларка Ангела Меркел и бивши предсједник Француске Франсоа Оланд.

 - Запад никада није био озбиљан што се тиче споразума из Минска и намјера је била да се Украјини да вријеме да се организује и да се придружи Западу - рекао је Додик.

Истакао је да сада Запад омогућава Украјини да користи ракете и авионие за напад на Русију.

- Ја се плашим ескалације, али се надам да ће мир завладати - рекао је Додик.

Навео је да има веома добар однос са Путином.

- За разлику од других, не кријем то. Мислим да он је велики државник, који штити интересе своје земље и свог народа. Могу потврдити да није од оних који воле да повређују друге у циљу стварања хаоса у свијет. Има их на Западу који су хистерични због веза између нас и Русије. Али добијамо ништа са Запада. Русија је традиционали пријатељ Србима - навео је Додик.
нација.

Додик је рекао да је Европа главна жртва сукоба.

-  Шта је Европа без руских ресурса? Видимо одговор за ово данас. Нема више јефтиног руског гаса или других руских ресурсе и европска економију се руши. И тако Европа губи на значају - рекао је Додик.

Додик сматра да је амерички интерес да спријечи приближавање Европе и Русије.

- Као таква веза, створила би озбиљну конкуренцију за САД - јасан је Додик.