latinica  ћирилица
14/06/2024 |  13:05 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Додик за Јерусалим пост: Немамо намјеру да живимо са онима који раде на дискредитовању српског имена

Немамо намјеру да живимо са онима који раде на дискредитовању српског имена, рекао је предсједник Републике Српске у интервјуу за Јерусалим пост, коментаришући резолуцију о Сребреници.
Додик за Јерусалим пост -
Додик за Јерусалим пост

Додик објашњава зашто нема будућности и суживота са муслиманима у БиХ и повлачи паралеле са ситуацијом на Блиском истоку.

- То што се десило се не може назвати геноцидом. Ауторитативни стручњаци који су посветили цијели свој професионални живот за проучавање геноцида утврдили су да се не ради о геноциду. Сви они који имају ауторитет, кажу да то није био геноцид. Више вјерујем овим људима, него политичарима - рекао је Додик.

Истакао је да усвојена резолуција представља политичку одлуку.

- У прошлости су резолуције о међународном дану сјећања биле усвојене једногласно или двотрећинском већином, будући да је у питању важно питање. Усвајање резолуција о Сребреници била је третирана као маргинална техничка ствар, само зато што су жељели да прође без обзира на све. Дакле, усвојена је резолуција овога пута простом већином – 84 земље од 193 гласале су за одлуку. 109 земаља није гласало за - противили су се, били уздржани или били одсутни са гласања - навео је Додик.

Подсјетио је да је дебата у Уједињеним нацјама одложена неколико пута, јер су покретачи више пута покушавали да обезбиједе већину.

- Једини орган у БиХ који има овлашћење да одлучује о спољним пословима је Предсједништво, које се састоји од три члана. БиХ није покренула ову одлуку, јер није било одлуке од Предсједништва. Међутим, поступак доношења одлуке у УН је почео са иницијативом муслиманског представника БиХ у УН, који је дјеловао без одлуке Предсједништва - навео је Додик.

Предсједник Српске истиче да су сада, због ове резолуције, изузетно тешке тензије, настале између различитих група у БиХ.

- Резолуција је нелегална, нелегитимна и необавезујућа - јасан је Додик.

Навео је да резолуција крши Устав БиХ.

- "Разбило" се и овлашћење Предсједништва. Резолуција је проузроковала и да народи из БиХ буду више у сукобу, него раније. Не верујем да је то био циљ иницијатора резолуције, али им се не може опростити за поглед на свијет, који покушавају наметнути грађанима БиХ. Можда они мисле да ће Срби бити љути због одлуке неколико дана и онда се смири. Али, потпуно су погријешили - истакао је Додик.

Додик је додао да ја иза ове иницијативе о Сребреници стоје земље које желе самопрочишћење.

- Муслимани су освојили Европе и су постали политички сила у разним земљама. Садашње владе Немачке
и Француска узимају ову реалност у обзир. Они то да же удварањем муслиманској јавности у својим земљама, успјети у њиховом смиривању - рекао је Додик.,

Рекао је да га не воле ме на Западу, јер ја директно говори своје мишљење.

-  Али ако се осврнемо на историју, никада није било мирног суживота између Палестинаца и Јевреји, на исти начин на који суживот није могућ у БиХ између муслимана и Срба - навео је Додик.