latinica  ћирилица
14/06/2024 |  11:13 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Изетбеговићева порука Европи: Могућности муслимана устостручене (ВИДЕО)

Док сарајевски политичари тврде како су за европски пут БиХ, лидер СДА Бакир Изетбеговић Европи шаље поруку "број муслимана је удвостручен, а могућности устостручене".
Сарајево (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR, илустрација) -
Сарајево (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR, илустрација)

- Нема реда док се хаос не савлада. Муслимански свијет се налази у хаосу. Није то никаква нова вијест, која би могла пробудити интересовање шире јавности. Муслимани заслужују мир. Пут ка томе је трновит - каже Изтебеговић.

Истиче и да је Европа имала стогодишњи рат, те да је произвела нацизам, стаљинизам, фашизам, једну перверзну ствар - инквизицију.

- Они су измислили справе за мучење. И ЕУ је настала на контроли два ресурса, угља и челика. Из тога је кренула ЕУ, како би се сачувао мир. Исламски свијет је кроз задњих 40, 50 година прешао 500 година хисторије. Муслимани су се удвостручили бројчано, а њихове могућности су се устостручиле. Због тога је тај дисабаланс изазвао конфликте, револуције и ратове. Надам се да ће муслимани десетороструко брже проћи кроз то - казао је Изетбеговић.

У интервјуу спомиње и револуцију "Арапско прољеће", гдје каже да је "донијела промјену режима, али да са данашњег аспекта гледишта, није се ништа значајније промијенило".