latinica  ћирилица
14/06/2024 |  10:04 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Дуговања по основу ПДВ пријава виша од 345 милиона КМ

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да дуговања по основу ПДВ пријава износе 345.652.206 КМ, а по акцизним 15.223.497 КМ, те напоменуо да ће Управа користити све законске могућности да наплати ова дуговања.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да је наплата дуговања сложен процес и да је дуга листа дужника међу којима су и велика јавна предузећа.

- Управа је од 2006. године, откако је на снази Закон о ПДВ-у, принудним путем наплатила 1.575.707.755 КМ - рекао је Тегелтија за Дневни аваз.

Он је навео да УИО БиХ дужи период биљежи континуиран раст прихода од индиректних пореза који су у првих пет мјесеци ове године износили 4,49 милијарди КМ, што је за 407 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Тегелтија појашњава да је ПДВ највећи генератор годишњег раста, напомињући да се раст прихода од индиректних пореза дијелом мора приписати инфлаторним кретањима, с обзиром на то да је и ове године дошло до значајног раста цијена добара и услуга на свим тржиштима.

- На подрачунима УИО БиХ налази се 266 милиона КМ прихода од посебне путарине за изградњу ауто-путева, те за изградњу и одржавање осталих путева у БиХ. Ово су нефункционална средства која треба распоредити ентитетским предузећима која се баве изградњом ауто-путева - рекао је Тегелтија.

Он је навео да је нелогично да ова средства стоје на подрачуну УИО у Централној банци БиХ, а да се предузећа која се баве градњом ауто-путева и путева кредитно задужују како би могла несметано да раде.

Тегелтија је рекао да Управни одбор УИО треба редовно да се састаје, јер онда свако добије приходе који му припадају.

- Зато очекујем да ће Управни одбор ускоро сјести и донијети све потребне одлуке које до данас нису донесене, а Управа ће их одмах реализовати - рекао је Тегелтија.