latinica  ћирилица
14/06/2024 |  08:47 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

Митровић: Што чвршће увезати привреде Српске и Србије

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да је веома важно што чвршће увезати привреде Србије и Српске, те навео да је са представницима Србије договорено да у локалним заједницама у Српској буде сачињен регистар са подацима о томе чиме располажу како би Србија могла да усмјери улагаче и да та улагања буду што прије реализована.
Војин Митровић - Фото: РТРС
Војин МитровићФото: РТРС

Митровић је најавио да би у наредном периоду требало да буде активирана радна група чији ће главни задатак бити да анализира стање у намјенској индустрији у Српској, могућност њеног подизања на виши ниво, односно унапређење сарадње са Министарством одбране Србије.

- Врло брзо ћемо сазвати комисију и њен задатак ће бити да достави анализу о тренутном стању и могућности даље сарадње - рекао је Митровић и захвалио министрима одбране и привреде Србије Братиславу Гашићу и Адријани Месаревић за недавне сусрете и топао дочек у оквиру Свесрпског сабора у Београду који је осржан у суботу, 8. јуна.

Он је нагласио да је потребно ујединити све резерве које постоје у обје земље и максимално их искористити.

- С друге стране, Србија има свакодневно велике захтјеве за инвестицијама, којима у доста случајева не може да удовољи - истакао је Митровић.

Митровић је навео и да је са Месаревићевом разговарао о привреди, основној дјелатности како Српске, тако и Србије.

- Постоји неколико тема које су актуелне, а једна од њих је фабрика "Јумко" у Дрвару у Федерацији БиХ која је и подржана средствима Србије. Заједно са Месаревићевом посјетићемо погон, сагледати стање и утврдити са каквим се проблемима сусрећу у овом колективу и како Српска и Србија могу да им помогну - рекао је Митровић.

Он је навео да је интересантна тема и индустријске зоне, те најавио да би ускоро требало да буде реализована на подручју Зворник-Бијељина.

- Договорено је да ћемо у наредних двадесетак дана Месаревићева и ја урадити анализу и са својим екипама сагледати оправданост, локацију и законску регулативу која покрива ову област - додао је Митровић.

Он је истакао да Српска већ добија одређена законска рјешења која су на снази у Србији, а која су добрим дијелом усклађена са директивама ЕУ и захтјевима провредних субјеката, односно тржишта, што је веома корисно.

- Ми ћемо то прилагодити нашим условима и максимално искористити - нагласио је Митровић.

Он је навео да је разговарано и о проблему непрофитабилности комуналних предузећа, те да је наглашено да је рјешење у јавно-приватном партнерству и да су у том смислу важна искуства Србије.

- Постоје законска рјешења која регулишу ову област у Србији и покушаћемо то да прилагодимо и примијенимо у Српској јер знамо да је стање у комуналним предузећима у нашим локалним заједницама катастрофално - рекао је Митровић.

Он је истакао да Република Српска жели да искористи сву законску регулативу Србије када је ријеч о стандардизацији и метрологији, страним улагањима, директним инвестицијама, државној помоћи.

- У Српској се тренутно ради на појединим законима, али ћемо у том смислу искористити искуство Србије. Веома је важно што ћемо добити помоћ Србије у људству и у вези са законским и подзаконским актима, који би били примјенљиви у пракси - рекао је Митровић.

Митровић је нагласио да је и предсједник Србије Александар Вучић рекао да је Бањалука прва дестинација министара у Влади Србије, као што то треба да буде Београд за министре у Влади Српске.