latinica  ћирилица
14/06/2024 |  08:20 ⇒ 11:31 | Аутор: АТВ

Хелез: Молим Бога да опозиција у Српској добије делегата у Дому народа

Промјена имена Републике Српске и четврти делегат опозиције у Дому народа, то су жеље актуелног министра одбране у Савјету министара БиХ Зукана Хелеза.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

Четвртом делегату радује се заједно са ПДП-ом. Централна изборна комисија у којој сједе људи повезани са странкама опозиције у Српској поново је признала спорни листић листе ПДП-а двије године након формирања Дома народа.

Да би СНСД могао остати без четвртог делегата Хелез моли Бога, преноси АТВ.

- То је добро. Има опција да би се могао промијенити сазив Савјета министара. Добро је јер би била проходност закона. Без обзира ко би био у Савјету министара, ми би могли усвајати законе. У Представничком дому има већина, у Дому народа има већина. Сазив Савјета министара у коме су били људи из садашње опозиције, Мектић, Шаровић итд. ишло је. Добро би то било, молим Бога и ове институције које то проводе да се деси - поручио је Хелез.

Он је такође поручио да би "ситницу" која штити народе у БиХ од прегласавања требало избацити и да би онда све функционисало. Управо због те "ситнице" дошло је до рата у БиХ, али Хелез жели да мијења Устав БиХ.

- Дејтонски мировни споразум и наш Устав је направљен тако да може да се блокира. Може читав мандат да се не донесе закон. У сваком разговору са представницима међународне заједнице инсистирам да само то измијене. Ништа нам више не треба, само да се уклони тај мали ставак у Уставу и да отклонимо ту блокаду. Ми би до сада били члан ЕУ и НАТО савеза" - поручио је Хелез.