latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:45 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

Бањалука, Невесиње и Источно Ново Сарајево прослављају Спасовдан; Литија и у Београду (ФОТО)

Бањалука, Невесиње и Источно Ново Сарајево прослављају данас крсну славу - Спасовдан.
Спасовдан у Бањалуци - Фото: РТРС
Спасовдан у БањалуциФото: РТРС

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци биће служена Света архијерејска литургија, а по завршетку славског обреда биће уприличена и Спасовданска литија.

Обиљежавање Спасовдана биће настављено сутра на платоу испред Храма Христа Спаситеља, гдје се увече очекује и концерт Школе гусала "Сандић", док ће у случају кише, концерт бити одржан у Банском двору.

Спасовдан у Бањалуци (Фото: РТРС)

Општина Невесиње и Саборни храм Вазнесења Господњег прослављају данас крсну славу Спасовдан, а Свету архијерејску литургију тим поводом служи Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Након богослужења, улицама Невесиња проћи ће традиционална свечана литија, а ломљење славског колача и славски обред биће обављени у порти Саборног храма.

Спасовдан прославља и општина Источно Ново Сарајево.

Света литургија биће служена у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима, а славска литија на Тргу Републике Србије најављена је за 18.00 часова.

Београд ће данас свечано обиљежити градску славу Спасовдан, а тим поводом улицама пријестонице проћи ће традиционална спасовданска литија.

Славски обред биће обављен у Старом двору у присуству патријарха Порфирија и предсједника Привременог органа града Београда Александра Шапића.