latinica  ћирилица
10/06/2024 |  08:19 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Додик честитао Орбану, Барделу и Слободарској партији Аустрије на изборној побједи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је мађарској партији Фидес, француској партији Национално окупљање и Слободарској партији Аустрије побједу на избори за Европски парламент.
Милорад Додик и Виктор Орбан - Фото: РТРС
Милорад Додик и Виктор ОрбанФото: РТРС

- Честитам странци Фидес и мађарском премијеру Виктору Орбану на побједи на изборима за Европски парламент! Честитам и на побједи оствареној на локалним изборима у Мађарској - написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додик је лидеру Националног окупљања Жордану Бардели и овој партији честитао на историјској побједи на изборима за Европски парламент.

Први резултати показују да ће Фидес и његови савезници из Демохришћанске странке освојити 11 мјеста у Европском парламенту са 44,2 одсто гласова.

Француска странка Национално окупљање, чији је некадашњи лидер Марин Ле Пен, освојила је 31,47 одсто гласова на јучерашњим изборима за Европски парламент, док је странка Препород предсједника Емануела Макрона освојила 14,56 одсто.

Слободарска партија Аустрије побиједила је на изборима за Европски парламент, освојивши према прелиминарним подацима 25,5 одсто гласова. На другом мјесту је Народна партија са освојених 24,7 одсто гласова.