latinica  ћирилица
09/06/2024 |  08:18 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Завршена "Вишеградска стаза"

Промоцијом књига, пјесничком вечери изложбом слика и концертом класичне музике у Вишеграду је завршена дводневна 47. "Вишеградска стаза", посвећена лику и дјелу нобеловца Иве Андрића.
"Вишеградска стаза" - Фото: СРНА
"Вишеградска стаза"Фото: СРНА

У оквиру "стазе" одржана је промоција збирке прича "Хангар за снове", књижевника Дарка Тушевљаковића, добитника "Андрићеве награде" за 2022. годину.

- У збирку су ушле приче које су настајале у дугом временском периоду, неких 20 година. То је једина моја досадашња књига која представља ретроспективу рада. Има прича које добро описују оно што волим да радим, а то је да комбинујем реалистични миље са и приповједање са жанровским елементима, тако да је збирка у тематском смислу поприлично шарена - рекао је књижевник Дарко Тушевљаковић.

У Градској галерији у Вишеграду је отворена изложба слика са мотивима моста Мехмед паше Соколовића, а ријеч је о сликама насталим претходним Међународним ликовним колонијама које се сваке године у августу одржавају у Вишеграду. На вишеградској ћуприји одржано је пјесничко вече, на коме су учешће узели пјесници из Српске, Србије и Црне Горе.

- Мене за све ове крајеве и предјеле везују мостови који сежу из његошеве Црне Горе .Мостови који су стари већ вијековима и остови које је зидао језик,култура и један народ - каже Милица Бакрач.

Концертом под називом "Виолинска променада", виолинисткиње Наталије Тодоровић и пијанисте Владе Данића, који је одржан у Андрићграду, спуштена је завјеса на овогодишњу, 47. културну манифестацију "Вишеградска стаза", посвећену лику и дјелу нобеловца Иве Андрића.