latinica  ћирилица
08/06/2024 |  11:56 ⇒ 11:59 | Аутор: РТС

Мартиновић и Минић: Сарадња Србије и Српске у низу области

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић каже да би недавно потписани споразум и меморандуми, који чекају ратификацију у скупштинама Србије и Српске, у пракси требало да омогуће ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.
Минић, Мартиновић - споразум -
Минић, Мартиновић - споразум

- Србија је ту отишла пар корака испред нас када је у питању сам систем обрачуна, површина контроле, начин плаћања. Ми желимо да преузмемо све те добре праксе, али је веома битно да имамо усклађене цијене. Србија је највећи спољнотрговински партнер Српске и требало би да уговоримо компатибилност- истиче Минић.

Његов колега из Србије, Александар Мартиновић, указује да се сарадња наставља и у низу других области, попут договора у пољу фитосанитарне инспекције, која ће допринети бољем протоку робе.

      View this post on Instagram

A post shared by Министарство пољопривреде (@ministarstvopoljoprivrede)

- Размијенили смо искуства, а бавећи се аграром, мислим да смо направили један крупан искорак са е-агаром, који омогућава прзо пријављивање за субвенције. Имамо низ других информатичких достигнућа које ћемо радо да поделимо са нашим колегама и пријатељима из Српске - закључује Мартиновић.

Министри су као важан договор истакли и специјални споразум који се односи на односе Србије и Српске у области уређења доњег тока реке Дрине.