latinica  ћирилица
07/06/2024 |  09:14 | Аутор: СРНА

Микију Манојловићу "Златни печат"

Југословенска кинотека обиљежила је 75 година постојања свечаношћу на којој је уручен "Златни печат" глумцу Предрагу Микију Манојловићу и отворен 26. Фестивал нитратног филма.
Предраг Мики Манојловић (Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић) -
Предраг Мики Манојловић (Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић)

Директор Кинотеке Југослав Пантелић је на свечаности одржаној синоћ у Београду уручио Манојловићу "Златни печат", највише признања ове институције за допринос филмској умјетности.

Свечаности је присуствовао и министар културе Србије Никола Селаковић, који је истакао да се Србија поноси тиме што баштини једну од најзначајнијих, најређих и најбогатијих филмских колекција на свијету, саопштено је из Министарства културе Србије.

- Србија је једна од првих земаља на свету у којој је светло биоскопске сале озарило лица публике жељне вероватно највеће фантазије свих времена - филма - рекао је Селаковић.

Он је нагласио да готово непрегледан и сјајан опус Микија Манојловић спада у највише домете домаће умјетности свих времена.

"У готово свим жанровима, а реченице његових ликова постале су узречица, уграђене су у дух нашег језика и у наш доживљај света", рекао је Селаковић.

Овим поводом Библиотека Кинотеке званично је добила име Олге Добровић, која је и основала ту специјализовану библиотеку, а Пошта Србије представила је поштанску марку објављену поводом јубилеја Југословенске кинотеке, пренијели су београдски медији.

Југословенска Кинотека основана је у јануару 1949. године. Међутим, приликом обиљежавања стогодишњице филма на овим просторима одлучено је да се за Дан кинотеке узме 6. јун, дан када је 1896. године Београд међу првим европским градовима и први на Балкану видио чудо технике - кинематограф.

Државни аудио-визуелни архив Србије Југословенска кинотека је данас у Србији централна установа заштите културних добара - филмског и осталог аудиовизуелног насљеђа.

Највећу вриједност Кинотеке представљају нитратни фонд и колекција српских филмова. Укупни фонд броји више од 100.000 копија.