latinica  ћирилица
30/05/2024 |  11:41 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од одбране Приједора (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је обиљежен Дан одбране града у знак сјећања на нападе муслиманских и хрватских паравојних јединица у ноћи тог 30. маја прије 32 године. Присутни су се присјетили погинулих бораца, који су учествовали у одбрани града. Приказан је и документарни филм у продукцији наше телевизије.
Обиљежавање у Приједору -
Обиљежавање у Приједору

Жељко Гороња, припадник Диверзантско-извиђачке чете "Зоран Карлица", рањен је тог 30. маја 1992. године. О догађајима с тугом свједочи.

- Ту смо одбранили ово становништво, нејач, дјецу... Зато смо и отишли у рат. Били смо патриоте сви - присјећа се Гороња.

Служењем парастоса у цркви Свете Тројице у Приједору, полагањем вијенаца у сједишту Полицијске управе и на централном спомен-обиљежју "За крст часни", почело је обиљежавање Дана одбране града.

- Српски народ Поткозарја, Приједора, научио је лекцију историје. Научио је шта значи чекати да му неко други донесе слободу. Чекајући слободу, схватио је да само пушком слобода може да се извојева - рекао је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске наводи да се Дан одбране града дочекује и обиљежава с помијешаним осјећањима.

- С тугом, поносом, гордошћу, нашим слободарским духом. Сјетимо се увијек наших погинулих и рањених другова - истакао је Егић.

Слободан Јавор, градоначелник Приједора наводи да је жеља руководства овог града да се прича о истини, да би, како каже, будуће генерације знале шта се десило.

Један од 26 рањених бранилаца града, којем је уручена плакета за допринос током ратних дешавања на подручју Приједора тог 30. маја 1992. године је и Маријан Јешић.

Свједочи - приликом повлачења, припадници муслиманских и хрватских паравојних формација заробили су га и крвавог и немоћног ранили.

- Возио сам камион у којем се налазила храна и кад сам дошао до гимназије, из различитих праваца пуцали су на мој камион и на мене. Оборили су ме највјероватније са снајпером с гимназије у предјелу леђа и ја сам испао из камиона. Један од њихових бораца је притрчао, стао на мене и рекао да останем лежећи - присјећа се Јешић.

Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора истичу да је 30. мај најзначајнији датум и тужан подсјетник на тешка времена.

- Има ове младости која ипак води рачуна и о свему што се дешавало и надам се да се више никад неће десити - истакла је Здравка Карлица, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Плакете су додијељене породицама 15 погинулих бораца тог дана, 26 плакета рањеним браниоцима града и колективна плакета браниоцима који су 30. маја 1992. године учествовали у одбрани града.

Приказан је и документарни филм из серијала "Мисија" Радио-телевизије Републике Српске, с ретроспективом догађаја из тог времена.