latinica  ћирилица
29/05/2024 |  14:19 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Бањалука: Предата иницијатива "Стоп радној недјељи" (ВИДЕО)

Градској управи Бањалука уручена је петиција са преко 1.300 потписа грађана са захтјевом увођења нерадне недјеље. Ријеч је о иницијативи градског одбора СДС-а. Слободан дан основно је право радника, порука је покретача ове иницијативе.
"Стоп радној недјељи" - Фото: Уступљена фотографија
"Стоп радној недјељи"Фото: Уступљена фотографија

Бањалучки градски одбор Српске демократске странке покренуо је иницијативу за измјену Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бањалуке.

Предсједник Градског одбора СДС-а Бањалука Жељко Раљић рекао је да се иницијатива не односи на мале трговачке радње, него на тржне центре.

- Желимо да радници великих трговачких ланца имају слободну недјељу. Мора им бити омогућено побољшање радних и животних услова - рекао је Раљић и додао да се нада да ће иницјативу прихватити Скупштина града Бањалука.

У бањалучкој Градској управи наводе да су овакве иницијативе и раније покренуте.

- Иницијатива за нерадну недељу је иницијатива градоначелника Драшка Станивуковића још и прије него што је именована функцију градоначелника и он никада није одустао од те идеје. Чак је 11 пута предлагао нерадну недељу као тачку дневног реда за сједницу Скупштине града - каже Адриана Басара, портпаролка Градске управе.

Трговачки ланци недјељом раде пуном паром, а за тим нема потребе, сматрају подносиоци петиције. Додају да би се увођењем нерадне недјеље промет распоредио на осталих шест радних дана и послодавци не би умањили своје зараде.