latinica  ћирилица
29/05/2024 |  11:38 | Аутор: СРНА

Мишељић: Велики значај ХЕТ-а и Билећког језера за Српску, али и регион

Предузеће Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ ће наставком плаћања накнада од Билећког језера за потопљено земљиште Никшићу имати додатни и значајан допринос развоју не само херцеговачких локалних заједница, него и шире општине Никшић у Црној Гори, уз остале бројне пројекте које то предузеће већ реализује у херцеговачкој регији, изјавио је данас Срни директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.
Билећко језеро - Фото: РТРС
Билећко језероФото: РТРС

Он је напоменуо да су разговори представника два министарства енергетике Републике Српске и Црне Горе прије неколико дана у Требињу иницијални преговори да се ријеши питање тих накнада, наводећи да би сада требало да се формирају радне групе које ће то тачно дефинисати.

Мишељић је подсјетио да је плаћање тих накнада општини Никшић била обавеза коју је ХЕТ извршавао све до претходног Одбрамбено-отаџбинског рата, с обзиром на то да се око 17 до 18 одсто Билећке акумулације налази на том подручју Црне Горе.

- Укупан износ који ће бити плаћан зависиће од произведене струје на брани Гранчарево и тачно постоји дефинисана формула од прије рата, па претпостављам да ће се по тој формули радити и у будућности, иако су потребна усаглашавања јер су концесионе накнаде за потопљено земљиште различите у законским регулативама у Српској и Црној Гори - појаснио је Мишељић.

Он је подсјетио да су челници два министарства такође разговарали и о могућности снабдијевања Боке Которске водом из билећке акумулације јер Херцег Нови сада добија воду са водостана хидроелектране "Плат“ у Дубровнику.

Мишељић је указао на велики енергетски и водопривредни значај Билећког језера као огромног воденог резервоара, који у сваком тренутку може да одговори потребама електроенергетског система Републике Српске, али и БиХ и региона.

- Билећко језеро је значајно за нивелацију количине воде на годишњем новоу, јер омогућава да се сачува довољно воде у ријеци Требишњици која може да служи за водоснабдијевање, техничку воду, наводњавање обрадивих површина, а прије свега за производњу струје - навео је Мишељић.

Он је указао и на значај водоснабдијевања Билеће с обзиром на то да се изворишна зона ријеке Требишњице налази у подножју Билеће, наводећи да би се, када је ријеч о техничкој води, то могло проширити из тог дијела језера и да ће вјероватно у перспективи и ти пројекти заживјети.

Мишељић је додао да се на много начина може искористити потенцијал велике количине воде Билећког језера, али је подсјетио да је проблем велика осцилација воде током године која се креће и до 50 метара висински, али да на језеру већ постоји неки вид спортског риболова и туристичких активности које би могле бити проширене.