latinica  ћирилица
28/05/2024 |  11:40 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Обиљежено 70 година пословања Рафинерије уља Модрича (ФОТО)

У Модричи је у петак свечано обиљежено 70 година пословања Рафинерије уља Модрча. Тиме је завршена још једна у низу активности које се реализују са циљем обиљежавања овог великог јубилеја.
Рафинерија Модрича - Фото: Уступљена фотографија
Рафинерија МодричаФото: Уступљена фотографија

Рафинерија уља Модрича је водећи произвођач мазива и течности за моторе, механизацију и индустрију у земљи и региону. Све активности руководства протеклих година биле су усмјерене ка очувању лидерске позиције у региону, али и излазак на многа страна тржишта.

- Имамо велики асортиман уља и других производа и то је наш понос. Наше основно богатство су људи који су Рафинерију, кроз неколико генерација, од мале фирме довели до велике производње - рекао је Владимир Онишченко, генерални директор Рафинерије уља Модрича.

Рафинерија Модрича (Фото: Уступљена фотографија)

Овај велики догађај укључивао је обилазак постројења и погона као и музеја у којем се налази преко 500 експоната који осликавају седам деценија богату историју Рафинерије и општине Модрича.

Директор ОПТИМА Групе д.о.о. Бања Лука, Андреј Складчиков честитао је Рафинерији овај велики јубилеј истичући да је кроз 70 година пословања једна чињеница остала непромијењена, а то је способност инжењера да бескомпромисно у континуитету производе квалитетне производе.

- Оно што се промијенило за ових седам деценија јесте међународни карактер Рафинерије, а то је да се сада не задовољавају потребе само тржишта земаља бивше Југославије, већ да се производи из Модриче могу наћи широм 26 земаља у Европи, Азији и Африци – навео је Складчиков.

Колико је важна Рафинерија за локалну заједницу у којој послује, али и читаву Републику Српску истакао је и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић који је рекао да Влада Српске жели и даље да буде поуздан партнер и снажна подршка Рафинерији уља Модрича, као и читавој групацији "Нестро".

Он је пожелио да Рафинерија уља Модрича оствари своје пословне планове, наводећи да је један од пословних планова ширење на друге области енергетике, изградња нових енергетских објеката у Модричи и развој базне производње и прераде уља.