latinica  ћирилица
26/05/2024 |  18:46 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Додик: Резолуција дебакл вишедеценијске лажи и подвала босанских муслимана

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да дипломатски успјех 21. вијека, како је Денис Бећировић окарактерисао резолуцију у Сребреници, није ништа друго до дебакл вишедеценијских лажи и подвала које су босански муслимани пласирали по свијету.
Милорад Додик - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Дипломатски успјех 21. вијека, како га помпезно Бећировић назва, алатка је у рукама западних земаља које овог љета и јесени очекују избори. Пошто немају одговор на догађаје у Гази, својим бирачима понудиће резолуцију која се тиче муслимана, али на некој другој тачки свијета - рекао је Додик.

Додик је указао на то да данас чак 109 држава свијета не подржава Бећировићеву верзију догађаја у Сребреници у јулу 1995. године и практично оспоравају одлуке суда које су основале управо УН.

Признавши да је резолуцију о Сребреници спремао у тајности, Додик каже да је Бећировић је признао да је радио нешто неприхватљиво и кварно, јер да то није тако, зашто би се то радило у тајности.

- Признао је такође да не поштује Устав БиХ ни законе БиХ, јер, осим што је резолуција рађена тајно, у УН је завршила противуставно, без сагласности сва три члана Предсједништва БиХ. Ни прес конференција о којој говорим, ни његови иступи у Њујорку нису били у име БиХ, иако се он константно труди да ставове Босшњака испоручује као ставове БиХ - рекао је Додик за Срну.

Према његовим ријечима, резолуција о Сребреници је и Лагумџијино прање пред муслиманима због Алжирске групе коју је изручио на Гвантанамо и покушај да кроз подршку Исламске вјерске заједнице сједне на столицу бошњачког лидера и оконча владавину династије Изетбеговић.

Сама чињеница да се Бећировић правда због ове резолуције, говори да је свјестан да је ово довело у питање постојање БиХ, каже Додик и напомиње да резолуција о Сребреници не доприноси ни миру ни суживоту већ је директна пријетња српском народу у БиХ.

- Но Бећировић не зна, јер и не може да зна, да народ који је преживио геноцид нико не може застрашити - закључио је Додик.

Бећировић је истакао како су "многи мислили да никада неће дочекати ову резолуцију у УН-у, али да су након низа неуспјелих покушаја успјели".

Бећировић је у обраћању послије усвајања резолуције рекао да иза тог "успјеха стоји добро осмишљен и предан рад", да је то "једна од најважнијих дипломатских и политичких побједа БиХ у 21. вијеку.

Он је тада изјавио да је активности у вези са резолуцијом покренуо на почетку мандата, а интензивирао прије 12 мјесеци, те појаснио како "нису пуно причали, али су пуно радили" као и да је ријеч о једном од "најкомплекснијих пројеката који је подразумијевао многе активности".