latinica  ћирилица
24/05/2024 |  16:32 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Ушаков: Додик ће присуствовати форуму у Санкт Петербургу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће Међународном економском форуму у Санкт Петербургу у јуну, потврдио је помоћних Кремља Јуриј Ушаков.
Санкт Петерсбург (Фото:  EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Санкт Петерсбург (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Да, Додик ће присуствовати Форуму - рекао је Ушаков за ТАСС.

Форум ће бити одржан од 5. до 8. јуна. Предсједник Русије Владимир Путин присуствоваће Форуму, као и сваке године, а ТАСС ће бити информациони партнер догађаја.

ТАСС подсјећа да је Додик јуче саопштио да ће Влада Републике Српске ће у наредних 30 дана креирати споразум који ће упутити Федерацији БиХ о мирном разлазу у БиХ.

Додик је изјавио да ће споразум предвиђати очување постојећег економског модела, те да ће се тај модел прилагођавати по потреби у наредних неколико година.

Предсједник Српске је ову иницијативу повезао са сарајевским нацртом резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници, који је описао као незаконит.

Руска агенција подсјећа и на то да је Додик рекао да свјетска заједница једноставно игнорише чињеницу да су исламистичке формације током рата у БиХ убиле око 3.500 Срба на подручју Сребренице.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.