latinica  ћирилица
23/05/2024 |  13:55 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

БОРС позвао грађане на прислуживање свијећа и одавање почасти палим српским јунацима

Борачка организација Републике Српске позива грађане да данас у 17.00 часова прислуживањем свијећа на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци одају почаст погинулим припадницима Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Из БОРС-а је саопштено да ће се на овај начин изразити протест и незадовољство резолуцијом о Сребреници која ће данас бити на дневном реду сједнице Генералне скупштине УН.

Широм локалних заједница истакнуте су српске тробојке, чиме се симболично исказује противљење намјери усвајања спорне резолуције.

Генерална скупштина УН данас би требало да разматра нацрт резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.

Резолуцију у којој се дешавања из јула 1995. године у Сребреници квалификују као "геноцид" ће представити стални представник Њемачке у УН Антје Лендерце, а сједници ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Прије девет година Русија је уложила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.