latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:53 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Граорац: Срби свакодневно да говоре истину о свом страдању

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац изјавила је да Срби данас, као ни било којег другог дана, не смију да ћуте о злочинима које су претрпјели, већ морају стално говорити истину о српском страдању, како у посљедњем рату у БиХ, тако и у два свјетска рата.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Граорчева је рекла је Срни да је данас, када ће Генерална скупштина УН разматрати спорну резолуцију о Сребреници, један од најтежих дана јер Србима настоје да заувијек ставе омчу око врата они који су и сами криви што су многи српски очеви, синови и браћа убијена.

- Нажалост, дочекали смо дан када ће они који над нама учинише најмонструозније злочине, не само у овом протеклом, него посебно у Другом свјетском рату, да говоре и убјеђују, прво себе, па онда и остале, од којих неки и не знају гдје се ми налазимо на кугли земаљској, да смо народ којег треба осудити за вијек вијекова, пресудити и рођеном и нерођеном, свима ставити жиг на чело - изјавила је за Срну Граорчева.

Она је навела да данас сви Срби свједоче историјском догађају који их је све повезао у вјери и убјеђењу да нису оно за шта их етикетирају, него да су поносан и слободарски народ, да жели мир и хармонију, али исто тако и да не дају на своје.

- Срби ће се борити истином, свакога дана износити болне чињенице из прошлости, не би ли се бар мало постидјели сви они који данас хоће да униште Србе, да од њих направе монструме и народ који треба уништит - рекла је она.

Граорчева је истакла да Срби данас поносно стоје своји на своме и нико им то не може одузети, нити умањити, да је данас сваки Србин на кугли земаљској подједнако забринут и поносан што је то што јесте.

- Бог нам је свједок да никога нисмо напали, ништа туђе нисмо узели и никога нисмо уништили, а све то смо доживјели од истих ових који данас овим чином покушавају да сперу љагу са свог имена, свог народа! - нагласила је Граорчева.

Она је поручила да нема те одлуке, нити закључка, који ће промијенити мишљење српског народа и његов став и убјеђење да су само бранили своју дједовину, очевину и да ће све то оставити својим покољењима.

- Знам да ће од данас сваки Србин, све генерације садашње и будуће, који памте и који желе да се зна шта је борба за слободу, за своје огњиште, родну груду, дом и породицу, бити уједињени и заједно проживјети и преживјети евентуално доношење ове срамне резолуције - оцијенила је Граорчева.

Она је нагласила да је више од 24.000 бораца дало свој живот, да они који су прежвјели данас живе своји на своме и да је сигурна да би истим путем кренули да су на почетку, да би својим животом бранили и одбранили част и вјеру својих предака и потомака.

- То не смијемо и нећемо заборавити, и нема тога што би нас натјерало да поклекнемо у томе. Ми потомци погинулих и страдалих у протеклом рату живи смо доказ борбе и жеље и потребе за слободом и миром за српски народ на овим подручјима - истакла је Граорчева.

Она је поручила да су Срби страдали, убијани и над њима су извршени масовини злочини.

- Мора свјетска јавност чути ко је била Божана Делић, мајка којој су убијена четири сина, кћерку, три зета, унука...Мора чути за страшну судбину Цветка Ристића, који изгуби све што је имао, оца, мајку, брата, сестру... за судбину Добриле Перовић којој у једном дану муслимани комшије убише маљевима и ножевима оца, мајку, брата, сестру, рођака, супруга...и многе друге - навела је Граорчева.

Она је поручила да морају сви да знају за дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, којег је свирепо уби припадница такозване Армије БиХ Елфета Весели јер се вратио по пса.

- Сви морају да знају за дјевојчицу Мирјану која је са само девет година била силована и у мукама умрла, за маленог Милуна од 18 мјесеци из Ледића којему су ломили руке и ноге, за Данку од двје по године из Јошанице, за дјечаке Александра и Радислава из Скелана и за укупно 400 дјеце која су убијена јер су носила српско име....- рекла је она.

Она је истакла да Срби имају и превише страдалих за које многи или нису чули, или то не желе.

- Чује се само једна страна, говори се о страдању само једног народа. Нас боли то, боле нас ране, бол и патња за нашим најмилијим, што хоће да нам наметну епитет народа који је починио геноцид - указала је Граорац.

Она је нагласила да је у Подрињу убијено 3.267 Срба за које нико не одговара.

- Како да то оквалификујемо? Како да данас или сутра кажемо свима онима који су изгубили некога да су њихове жртве "геноцидаши"? "Зар наше сузе нису исте?", питају се Српкиње, мајке којима убише дјецу, синове, уништише породицу, презиме, лозу - каже Граорчева.

Граорчева је свим породицама убијенбих Срба да стојички и поносно поднесу све што се спрема, али и да свједоче о страдању.

- Пркосите времену и свима онима који не признају наше страдање, стојички и поносно поднесите ово што нам спремају, исто као и све ове храбре жене које изгубише своје соколове и које послије њих осташе да живе и свједоче о свом страдању - напоменула је Граорчева.

Она им је поручила да подигну главу и да мисле данас само на своје нестале, којима и данас не знају за посмртне остатке, на оне који страдаше на ритуалне начине од стране оних који овдје дођоше само да би руке окрвавили, који су пријетња читавом свијету, а на српским синовима и очевима су оштрили ножеве и одсијецали им главе, уморене, страдале, силоване, убијене на најмонструозније начине које људски ум не може ни замислити.

- Прислужите им свијећу која ће освијетлити и њихов и наш пут до истине, која ће кад-тад доћи и до ових који нашу крв перу са својих руку, своје злочине подмећу нама и покушавају да прикрију стотине хиљада Срба које су побили само зато што су били Срби - истакла је Граорац.

Она је поручила да се данас треба обавезати да Срби не смију и неће заборавити ниједну породицу, ниједног погинулог, убијеног, несталог борца и цивила, ниједну породичну трагедију која мора бити забиљежена као историјска чињеница и као подсјећање за будућа покољења.

Граорчева је навела да са најдубљим поштовањем данас сви Срби стоје на мјесту са кога нема повратка, са мјеста гдје ће цијелом свијету, а посебно српским наводним пријатељима показати да неће успјети ничим да их сломе, па чак ни овом накарадном и необавезујућом резолуцијом.

- Ово ће постати само прилика Србима да се једном заувијек окрену себи и схвате да је њихова истина и историја вјечно записана на гробовима више од 30.000 убијених сународника из протеклог рата, стотине хиљада у Другом свјетском рату и на више од 1,2 милиона у Првом свјетском рату. Сви ови Срби дали живот бранећи своја огњишта, отаџбину и породицу - поручила је она.