latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:57 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Одличне могућности за привредну сарадњу

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор Привредне коморе из Нижњег Новгорода Иван Разувајев сагласни су да постоје одличне могућности за привредну сарадњу, као и да је до сада много урађено на повезивању домаћих и руских предузећа посебно у металопрерађивачкој, аутомобилској, грађевинској и прехрамбеној индустрији, те производњи медицинске, саобраћајне и остале специјалне опреме.
Састанк у Бањалуци са делегацијом руских привредника - Фото: Уступљена фотографија
Састанк у Бањалуци са делегацијом руских привредникаФото: Уступљена фотографија

На састанку у Бањалуци са делегацијом руских привредника, Ђокић је истакао да Република Српска биљежи сталан раст БДП-а, чему доприносе домаћи привредници уз велику подршку Владе Српске која својим оквирним и непосредним политикама и другим видовима подстицаја ствара повољно инвестиционо окружење и доприноси општем развоју.

Привредници из Русије су изразили задовољство оним што домаћа привреда може да понуди, као и погодностима које им омогућавају закони који, прије свега, подразумијевају исти третман домаћих и страних инвеститора.

Фокус њиховог интересовања у Републици Српској је отварање производних погона, оснивање заједничких предузећа са домаћим компанијама, као и пренос знања и технологија, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

На састанку је изражен јединствен став да треба што снажније радити на повезивању привреда Српске и Русије, увјерени да ће ова посјета, као и претходне, још више подстаћи привреднике Српске и најразвијенијег индустријског подручја Руске Федерације да заједно искористе све расположиве ресурсе и још интензивније тражење тржишта за своје производе.

Ђокић је истакао да је интересантно како се Русија снажно одупрла свим проблемима и изазовима са којима се сусрела претходних година и како је кренула у један нови технолошки циклус заснован искључиво на сопственом знању и способностима.

"Видљиво је све оно што је у том периоду урађено и то је својеврсно охрабрење и за нас који се суочавамо са сличним притисцима", рекао је Ђокић.

Он је захвалио Руској Федерацији за безрезервну подршку Српској у овом веома значајном, тешком и изазовном историјском тренутку, те је члановима руске делегације уручио захвалнице за допринос унапређењу билатералних односа.

Руски привредници ће се данас састати и са делегацијом Привредне коморе Републике Српске, а циљ вишедневне посјете је унапређење и надоградња постојеће сарадње са домаћим привредницима.