latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:13 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Вимер: Поступци Њемачке пред Генералном скупштином УН остављају горак укус

Некадашњи државни секретар Министарства одбране Њемачке и потпредсједник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Вили Вимер, оцијенио је да инсистирање Њемачке на резолуцији о Сребреници пред Генералном скупштином УН оставља горак укус.
Генерална скупшштина УН (фото: архива/EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Генерална скупшштина УН (фото: архива/EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Поступци Њемачке пред Генералном скупштином УН због страшних догађаја у Сребреници остављају горак окус. Њемачка је била та која је, не марећи за свој Устав и Повељу УН водила рат са НАТО против Савезне Републике Југославије, кршећи међународно право. Свијет ће се запитати шта да под тим околностима треба мислити о акцијама Њемачке у Генералној скупштини УН 23. маја 2024. године - навео је Вимер за Косво онлине.

Према његовим ријечима узроке ангажовања Њемачке, али и других земаља Запада на резолуцији о Сребреници треба тражити у ширем контексту геополитичких догађаја и превирања у свијету, апострофирајући кризе у Украјини, тако и у Појасу Газе.

- Много је отворених питања данас. Од тога да ли ће доћи до споразума између Израела и Хамаса, али и шта ће донијети предстојећа мировна конференција у Швајцарској. Не треба заборавити да петогодишњи мандат предсједника Украјине Володимира Зеленског истиче овог мјесеца - каже Вимер.

Он је додао да би усвајање резолуције у Сребреници морало да отвори и питање покретања сличних резолуција.

Као кључно види преиспитивање одговорности водећих земаља унутар НАТО због бомбардовања СРЈ 1999. године.

- Уколико се већ покреће питање кривице за геноцид због чега се онда то исто питање не би поставило и против држава НАТО-а? Па они су бомбардујући СРЈ употријебили уранијумску муницију против народа зар не? - закључује Вимер.